Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí."— Transkript prezentace:

1 S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková

2 P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí může být i jméno (nejčastěji podstatné jméno a přídavné jméno) dělíme: Slovesný Jmenný se sponou

3 S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU psaní i/y – rozhoduje rod podmětu: podmět v rodě mužském životném = i podmět v rodě mužském neživotném = y podmět v rodě ženském = y podmět v rodě středním = a pokud je ve větě kombinace rodů, mužský životný má vždy přednost

4 P OUŽITÁ LITERATURA Hubáček, Jandová. Čeština pro učitele. 1. vyd. Praha: Vade Mecum Bohemiae, 2010. ISBN 978- 80-86041-37-7. Styblík, Vlastimil a kol. Český jazyk pro základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2006. ISBN 80-7235- 331-4.


Stáhnout ppt "S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí."

Podobné prezentace


Reklamy Google