Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_17 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – Náš životní styl Autor Mgr. Monika Dvořáková AnotaceSeznámení s pojmem životní styl Očekávané výstupyOrientace v informacích a pochopení pojmů Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Speciální ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace20 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 19.3.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

3 VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – NÁŠ ŽIVOTNÍ STYL

4 Technické vymoženosti dnešní doby např. elektřina, topení plynem, voda z kohoutku, jízda autem, cestování letadlem, mobily, internet…, umožňují člověku pohodlný a bohatý život. Technické prostředky usnadňují člověku život a nahrazují těžkou fyzickou práci (např. při sklízení obilí – kombajny, na stavbách – bagry, náklad.auta). Zároveň se však člověk vzdaluje životu přirozenému, vzdaluje se přírodě a klidnějšímu životu.

5 Náš životní styl je v dnešní době označován jako KONZUMNÍ ZPŮSOB ŽIVOTA Hlavní cíl – uspokojování lidských potřeb hlavně materiálních potřeb (hezky vypadat, dobře se najíst,mít moderní byt, mít peníze, dobře se bavit). Tyto potřeby se u některých lid stále zvyšují to znamená, že k jejich uspokojení je třeba stále více peněz. Nastává problém – musíme hodně pracovat, abychom měli hodně peněz a pak je mohli utrácet. Tento konzumní způsob života je hlavní příčinou špatného stavu životního prostředí. Když toho hodně chceme, musíme hodně věcí vyrobit, více využívat přírodních zdrojů více ničit krajinu.

6 DOBROVOLNÁ SKROMNOST – někteří lidé si negativní stránky konzumního způsobu života uvědomují a hledají jiné možnosti jsou skromní, snaží se používat věci jen nezbytně nutné k životu, nepotřebují drahé oblečení, auta, velké domy. Někteří odcházejí dobrovolně žít na vesnici, aby si mohli vypěstovat svojí zeleninu nebo chovají zvířata. Energii na svícení využívají ze Slunce, staví si „levné“ domy postavené z dostupných přírodních materiálů. Váží si svého života i života ostatních, záleží jim na přírodním prostředí. x

7 Životní styl lidí není na Zemi stejný. Na každém světadílu naší planety Země žijí lidé různým způsobem života. Záleží na tom v jakém přírodním prostředí lidé žijí a na kultuře a duchovním životě lidí.

8 Pygmejské kmenyŽivot v IndiiŽivot v USA Indiáni z AmazonieŽivot u mořeŽivot v horách

9 http://office.microsoft.com http://www.odhaleno.cz/images/textiky/20130220105736_farmarnej.jpg http://i.lidovky.cz/12/073/lngal/PTA44adb3_shutterstock_105436577.jpg http://i.lidovky.cz/11/014/lngal/KAR38dd01_imagesCABG9T97.jpg http://www.matrix-2001.cz/files/image/odi4.jpg http://patrikvogl.cz/images/typicky-zivot-v-americe.jpg http://www.magazin-chorvatsko.cz/wp-content/uploads/2011/10/Splitsk%C3%BD-ryb%C3%AD-trh.jpg http://www.zemesveta.cz/data/pictures_items/Rovnik-nejvetsi-pozemsky-kolotoc_v.jpg „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace


Stáhnout ppt "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google