Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Měření odporů výchylkovými Měření odporů výchylkovýmimetodami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Měření odporů výchylkovými Měření odporů výchylkovýmimetodami."— Transkript prezentace:

1

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Měření odporů výchylkovými Měření odporů výchylkovýmimetodami Téma:OB21-OP-EL-ELKM-OTR-M-2-001 Obor:Mechanik Elektronik Ročník: 2. Vypracoval:Josef Otrusiník

3 Zadání Změřit ohmickou hodnotu jednoho rezistoru metodami: a) Voltmetrem v serii s měřeným rezistorem b) Voltmetrem a etalonem R N porovnávací metodou c) Voltmetrem a ampérmetrem pro R X malé (<100 Ω ) R1 – R2 d) Voltmetrem a ampérmetrem pro R X velké (>100 Ω ) R3 – R13 e) Ohmetrem ručkovým f) Ohmetrem číslicovým (R1 – R13)

4 Měřený předmět Rezistor TESLA R X = …, přesnost = … %, výkon P =… W

5 Použité měřící přístroje a zdroj V, A – multimetr PU 501 METRA Blansko Z – zdroj AUL 310 ZPA Košíře Ω – ohmmetr PU 500 a číslicový multimetr DAVO 2 Poznámka: údaje upravíme dle skutečně použitých přístrojů

6 Schema zapojení

7

8

9

10

11 Ukázka zapojení

12 Popis měření Zapojení a ) Zapojíme do serie V-metr a měřený rezistor R X. Na zdroji nastavíme napětí asi 2,7 V, které odečteme na voltmetru V jako napětí U V. Potom zkratujeme rezistor R X a odečteme též na stejném voltmetru V napětí zdroje U. Zjistíme ze zadní strany přístroje a zapíšeme vnitřní odpor voltmetru R V.

13 Popis měření Zapojení b ) Zapojíme do serie přesný rezistor – etalon R N s měřeným rezistorem R X a po nastavení napětí asi 20V na zdroji změříme přesně napětí na obou rezistorech a to jedním voltmetrem, který přiložíme postupně na oba rezistory. Tato napětí U n a U x zapíšeme.

14 Popis měření Zapojení c ), d) Obě zapojení měříme společně a to tak, že zapojíme proudový okruh v serii zdroj – ampérmetr – rezistor – zdroj. Na zdroji nastavíme napětí asi 20V a odečteme na ampérmetru proud procházející rezistorem. Potom přiložíme voltmetr na rezistor a odečteme napětí U (zapojení c) ) a následně na zdroj, kde odečteme napětí U (zapojení d) ).

15 Popis měření Zapojení e ), f) Změříme hodnotu rezistoru ručkovým a poté digitálním ohmetrem. Poznámka: Naměřené a vypočítané hodnoty zapíšeme do tabulky.

16 Tabulka Měření a) Voltmetr v serii s R X Měření b) Voltmetr s etalonem R N Měření c) Voltmetr, Ampérmetr, R X <100 Ω R1 – R4

17 Tabulka Měření d) Voltmetr, Ampérmetr, R X >100 R5 – R13 Měření e) Ohmetr ručkový Měření f) Ohmetr digitální R1 – R13

18 Vyhodnocení - Vyhodnotit, zda-li měřený rezistor vyhovuje udané přesnosti přesnosti - Ve srovnání oproti měření s digitálním ohmetrem vyhodnotiti přesnost ostatních metod a) – e)

19 Použitá literatura: 1. Kesl. J.; Laboratorní měření – elektro. Praha, Fragment 1997. 2.Vlastní zdroje Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

20 Děkuji Vám za pozornost Josef Otrusiník Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Měření odporů výchylkovými Měření odporů výchylkovýmimetodami."

Podobné prezentace


Reklamy Google