Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-003 Relé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-003 Relé."— Transkript prezentace:

1

2 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-003 Relé

3 ELEKTROTECHNIKA RELÉ – pulsní přístroj - uvádí se v činnost změnou kontrolované elektrické nebo jiné fyzikální veličiny - prvek pro samočinné a dálkové řízení elektrických zařízení - zabezpečuje spolehlivý provoz - je to vlastně elektromagnet ( spínač )

4 RELÉ Relé

5 RELÉ

6 Druhy : Nadproudové- působí,dosáhne-li proud v obvodu určité velikosti - zvětší-li se proud v obvodu - elektromagnet přitáhne kotvu 2 - uvolní se ozub 3 - pružina 1 vypne vypínač

7 RELÉ ● Podproudové- působí,poklesne-li proud v obvodu pod určitou hodnot ● Zpětné- působí při změně smyslu proudu ● Časové- vypíná podle nastavené hodnoty času ● Bimetalové- je elektrotepelné relé ( zpožďovací obvody ) ● Polovodičové- pracují bez opotřebení kontaktů, bezhlučně, ● jako součástky se používají výkonové tranzistory, ● tyristory nebo triaky. Galvanické oddělení řídícího a ● spínaného obvodu se docílí použitím ● optoelektrických členů.

8 RELÉ Krabicové relé ● velké spínací výkony ● montáž na desky plošných ● spojů

9 Literatura Základy elektrotechniky ( L.Voženílek – F.Lstibůrek ) Elektrická schémata a zapojení ( Berka Štěpán ) www.cs.wikipedia.org.


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-003 Relé."

Podobné prezentace


Reklamy Google