Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Polovodičové diody OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-020

3  Polovodičové prvky se dnes používají v elektronických obvodech velmi často.  Ať už se jedná o prvky, které mají jen jeden přechod PN jako jsou diody anebo o prvky, které využívají několika přechodů PN jako jsou tranzistory, tyristory, triaky a v neposlední řadě integrované obvody.  Samostatnou částí elektroniky je obor výkonová elektronika kde tyto polovodičové prvky pracují s proudy stovek ampérů a s napětím stovek až tisíce voltů.

4 Polovodičové diody PN přechod

5 Polovodičové diody  Přechod PN si můžeme představit jako ventil, který propouští elektrický proud jen jedním směrem podle toho jak je polarizován.  V propustném směru proud propouští, v závěrném směru proud nepropouští.  Polovodičové prvky s jedním a více přechody jsou nelineární, protože vykazují nelineární závislost proudu na přiloženém napětí (tzv. voltapmérovou charaktreristiku).  Neplatí pro ně Ohmův zákon.

6 Polovodičové diody  Diody – jsou polovodičové součástky s jedním přechodem PN.  Přechod PN je opatřen vývody.  Celek je chráněn před vlivy prostředí skleněným, keramickým, kovovým a jiným pouzdrem.  Ke své činnosti využívají diody jednosměrné elektrické vodivosti přechodu PN.

7 Polovodičové diody Voltampérová charakteristika plošné polovodičové diody

8 Polovodičové diody  Diody nacházejí použití v : - automatizační technice - sdělovací technice - přenosové technice - číslicové technice atd.

9  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

10 Literatura  J. Kubrycht, R. Musil, L. Voženílek: Elektrotechnika pro 1. ročník učebních oborů elektrotechnických, SNTL Praha 1980  V. Suchánek: Dioda, tranzistor a tyristor názorně, SNTL Praha 1983  http://www.wikipedia.org http://www.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google