Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj."— Transkript prezentace:

1 Keramika kultury lidu popelnicových polí www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMKeramika kultury lidu popelnicových polí Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_15 AutorMgr. Miroslav Černý Datum15. 7. 2013 Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborDějepis Tematický okruhPravěk Ročník1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2 Atlas archeologických artefaktů XV. doba bronzová jihovýchodní Morava

3 Tato prezentace je s chybou. Vaším úkolem je pozorně sledovat výklad s ukázkami až do konce. Chyba není gramatická ani typografická, ale věcná. Archeolog si zřejmě nevšiml jednoho pro vás sice nenápadného, ale velmi podstatného detailu.

4 Keramika kultury lidu popelnicových polí V podstatě můžeme rozlišit dva typy keramiky: užitou, sídlištní, používanou k běžným denním činnostem a potřebám. Bývá hrubší, tlustostěnná, bez honosné výzdoby. Rituální. Přísný způsob pohřbívání žehem s sebou přináší i velkém množství rituálně uložených nádob. Ty mají specifické tvary a zdobení. Bývají páleny i na nízký výpal – nebylo třeba větší pevnosti k další službě…

5 Mezi charakteristické rysy takové keramiky je jejich černá barva: bývaly zdobeny tuhou, tuhováním. Rozmělněný grafit se vtíral do stěny nádob tak, aby vyleštěn připomínal snad nádoby z bronzu. Kromě této povrchové úpravy jsou zdobené pravidelným geometrickým rytým i plastickým ornamentem.

6

7

8 V uložených nádobách byl umístěn popel zemřelého, objeví se dosud nespálená kost.

9 Ve skupině pohřební keramiky můžeme najít drobné, jen několik centimetrů velké obětní nádobky, tzv. osudíčka.

10 Anebo rozměrné mísy, snad dříve naplněny dalšími dary, jako bylo jídlo zemřelému. Bronzové předměty se objeví jen zřídka.

11

12 Zvláštní postavení má zoomorfní (užití zvířecího tvaru) a antro- pomorfní (tvar lidského těla) keramika. Můžeme předpokládat, že její užití mělo rituální charakter.

13 Mezi dalšími typy nalezneme technickou keramiku (viz závaží), šálek, misku, okřín, hrnce, mísy…

14 Už tě napadlo, kde udělal autor chybu? Gratuluji. Ne? Podívej se tedy na následující tabuli, kde je umístěna, ještě jednou, třeba na to přijdeš.

15 Zvláštní postavení má zoomorfní (užití zvířecího tvaru) a antro- pomorfní (tvar lidského těla) keramika. Můžeme předpokládat, že její užití mělo rituální charakter.

16 Byl to těžký úkol, vždyť zoomorfní zobrazení ptáčka je tak malé a snad ještě od hlíny. Kdyby mělo alespoň zřetelnější patinu. Nejedná se předmět zhotovený z hlíny, tedy keramiku, ale o výrobek odlitý z bronzu. Archeolog to měl snadnější, mohl si plastiku potěžkat…

17 A ještě jeden lehký úkol pro mladého archeologa. Poznáš keramiku kultury lidu popelnicových polí? Které artefakty jsou starší a které asi mladší?

18 Ano. Tato nádobka nese všechny znaky mladší a pozdní doby bronzové: tvar, plastické zdobení a zvláště pak černou barvu, leštěnou tuhou.

19 A pro zopakování: první dvě nádoby jsou z mladší a pozdní doby kamenné (kultury šňůrové a lineární keramiky). Jestli máš dojem, že by zbývající tři kusy mohly být mladší, tak máš pravdu, pochází z počátků středověku…

20 Fotografie Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google