Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-05.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-05."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-05

2 Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE – INSTITUCE (ORGÁNY EU) Mgr. Vilém Nejezchleb

3 Evropská unie http://www.euroesprit.org/

4 EU - INSTITUCE V institucionální struktuře Evropské unie hraje hlavní roli trojúhelník: Evropská komise - Rada EU - Evropský parlament, který doplňuje Evropský soudní dvůr ( Někdy se proto používá pojem institucionální čtyřúhelník)

5 EU - INSTITUCE Komise navrhuje a zajišťuje uplatňování přijatých opatření Evropský parlament spolurozhoduje, doporučuje a kontroluje Rada Evropské unie rozhoduje Soudní dvůr Evropské unie řeší spory

6 EVROPSKÝ PARLAMENT Evropský parlament volí občané v přímých volbách na funkční období pěti let. Členové Evropského parlamentu (tzv. evropští poslanci) zastupují jejich zájmy. Parlament je vedle Rady Evropské unie (dále jen „Rada“) jedním z hlavních orgánů EU, který přijímá právní předpisy. Evropský parlament má tři hlavní úlohy: 1. společně s Radou projednává a schvaluje právní předpisy EU 2. vykonává dohled nad dalšími orgány EU, zejména Evropskou komisí, a kontroluje tak demokratičnost jejich fungování 3. společně s Radou projednává a přijímá rozpočet EU.

7 Evropský parlament FOTO: Christian Lutz, ČTK/AP www.idnes.cz

8 Evropský parlament ve Štrasburku FOTO: Tomáš Reiner www.idnes.cz

9 EVROPSKÁ RADA Zasedání Evropské rady jsou v podstatě vrcholné schůzky vedoucích představitelů členských států. Co je úkolem Evropské rady? Evropská rada má dvojí úlohu. Jednak stanoví obecný politický směr a priority EU, jednak se zabývá složitějšími nebo citlivými otázkami, které se nedají řešit pouze na úrovni mezivládní spolupráce. I když má značný vliv - nemůže schvalovat právní předpisy. Kdo je členem Evropské rady? V Evropské radě se scházejí vedoucí představitelé států a vlád členských států EU, předseda Komise a předseda Evropské rady, který řídí jednotlivá zasedání. Kdo je předsedou Evropské rady? V současné době je předsedou Herman Van Rompuy, který byl zvolen na období od 1. prosince 2009 do 31. května 2012. Kdy a kde se schází? Evropská rada zasedá obvykle dvakrát za 6 měsíců. V případě nutnosti může její předseda svolat mimořádné zasedání. Zasedání se zpravidla konají v Bruselu.

10 Evropský rada, Brusel, budova Justus Lipsius www.euroskop.cz

11 RADA EVROPSKÉ UNIE V Radě Evropské unie (neoficiálně se jí také říká Rada EU) se setkávají ministři členských států EU a přijímají právní předpisy a koordinují chod jednotlivých politik. Neplést si s: Evropskou radou – další orgán EU, který se schází čtyřikrát do roka a ve kterém vedoucí představitelé EU projednávají politické priority EU Co je úkolem Rady EU? schvaluje zákony EU koordinuje hlavní směry hospodářských politik členských států EU podepisuje dohody mezi EU a dalšími zeměmi schvaluje roční rozpočet EU rozvíjí zahraniční a obrannou politiku EU

12 Rada EU, Brusel, www.sujb.cz

13 EVROPSKÁ KOMISE Složení Evropské Komise Za politické vedení Komise odpovídá 27 komisařů – každou členskou zemi reprezentuje jeden. Předseda Komise přiděluje každému komisaři na jeho pětileté funkční období určitou oblast politiky. Předsedu Komise jmenuje Evropská rada, která po dohodě s předsedou také jmenuje jednotlivé komisaře. Jmenování všech komisařů včetně předsedy musí schválit Evropský parlament. Jemu jsou také komisaři odpovědni během funkčního období a jedině Evropský parlament má právo vyslovit Komisi nedůvěru a rozpustit ji. Poslání Komise zastupuje a hájí zájmy Unie jako celku. předkládá návrhy právních předpisů Parlamentu a Radě spravuje rozpočet EU a přerozdělování finančních prostředků dohlíží na dodržování evropského práva (spolu s Evropským soudním dvorem) reprezentuje Evropskou unii na mezinárodní scéně (např. při uzavírání dohod mezi EU a ostatními zeměmi)

14 Budova Evropské komise, Brusel, www.lupa.cz

15 SOUDNÍ DVŮR EU Soudní dvůr Evropské unie provádí výklad právních předpisů EU a zajišťuje tedy jejich jednotné uplatňování ve všech státech EU. Rovněž řeší spory mezi vládami jednotlivých členských států EU a orgány EU. Na Soudní dvůr se mohou obrátit i jednotlivci, podniky nebo organizace, pokud se domnívají, že některý z orgánů EU porušil jejich práva. Složení Soudního dvora Evropské unie Soudní dvůr Evropské unie tvoří jeden soudce za každý členských stát EU.

16 Budova Soudního dvora EU v Lucemburku. Autor: Becker & Bredel, ullstein bild


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-05."

Podobné prezentace


Reklamy Google