Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:říjen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Ekologie je seznámit žáky se základními ekologickými a biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekologie a biologie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Znečištění vody

3 Znečištění vody. Rozlišování znečištění vody dle jednotlivých kritérií.

4 Znečištění vody výraznou měrou se na něm podílí přímo vypuštěné odpady (z domácností i průmyslu) zemědělství (hnojiva, pesticidy) spad z ovzduší voda má do určité míry samočistící schopnost, která spočívá především v přirozených oxidačních procesech a v mikrobiálním rozkladu látek (závisí např. na teplotě nebo provzdušnění vody)

5 BIOLOGICKÉ – silážní šťávy, močůvka, fekálie, hnijící organická hmota, odpady z nemocnic CHEMICKÉ – průmyslovými hnojivy - ropou a ropnými produkty - těžkými kovy (Cd, Hg, Pb) - detergenty - PCB (polychlorované bifenyly) FYZIKÁLNÍ – způsobené např. odpadním teplem ( z elektráren), radioaktivním zářením (ukládání radioaktivního odpadu v kontejnerech na dno moří) Rozlišujeme znečištění vody:

6 Eutrofizace vody ke vzniku eutrofizace vody přispívají kromě průmyslových hnojiv také např. detergenty obsahují fosfáty, odpady z cukrovarů a další zdroje organické hmoty vody s vysokým obsahem živin nazýváme EUTROFNÍ v těchto vodách dochází k masovému rozvoji fytoplanktonu, řas a sinic (kyslík se vyčerpává, dochází k úhynu živočichů závislých na přítomnosti kyslíku)

7 Kontrolní otázky 1. Které vody nazýváme eutrofní? 2. Které druhy znečištění vody známe?

8 Správné odpovědi 1. Vody s vysokým obsahem živin. 2. biologické, chemické, fyzikální

9 Zdroje JELÍNEK, Jan. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 1980, ISBN 80- 7182-070-9. BENEŠOVÁ, Marika. Odmaturuj z biologie. Brno: Didaktis, 1980, ISBN 80- 86285-67-7.


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369."

Podobné prezentace


Reklamy Google