Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Petr Kundrata Název prezentace: (DUMu) Mazací oleje Tematická oblast:Motory – mazání a chlazení Ročník: 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:listopad 2013

2 Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Motory – mazání a chlazení je poskytnout žákům informace o základních částech konstrukce motorů a podpora výuky ve vyučovacích hodinách.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Automobily.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Mazací oleje.

3 Obrázek 1: Motorový olej

4 Základní rozdělení Motorové oleje se podle způsobu výroby a druhu základového oleje rozdělují na - minerální - polosyntetické - syntetické (plněsyntetické). Kromě základového oleje obsahují celou řadu přísad, které dále zlepšují jejich vlastnosti.

5 Motorové oleje jsou za provozu vystaveny zejména namáhání - tepelnému - chemickému - mechanickému. Namáhání motorových olejů

6 Přísady Antioxidanty – zlepšují odolnost proti stárnutí. Antikorozní přísady – zlepšují potlačování koroze. Složky Extreme Pressure / Anti Wear – zamezují kontaktu kov – kov, chrání před nadměrným opotřebením. Zvyšovače viskozitního indexu – zlepšují viskozitně – teplotní vlastnosti.

7 Snižovače bodu tuhnutí – zlepšují tekutost za nízkých teplot. Přísady proti pěnění – prevence proti pěnění. Modifikátory tření – upravují tření kvůli specifickým třecím systémům. Pevné mazací částice – grafit, MoS 2. Detergenty – čistící prostředky na odstranění úsad. Dispersanty – zabraňují tvorbě kalů.

8 Zdroje [1] ANDRT, Jaroslav. Údržba a opravy automobilů Škoda 105, 120, 125, 130, 135, 136, Garde, Rapid. 2., nezm. vyd. Praha: T. Malina, 1995, 510 s. ISBN 80-900-7598-3. [2] KLŮNA, Jindřich a Jiří KOŠEK. Příručka opraváře automobilů. Vyd. 2. Brno: Littera, 1993, 482 s. ISBN 80-030-0568-X. [3] PILÁRIK, Milan. Automobily pro 2. a 3. ročník středních odborných učilišť. Vyd. 3. Praha: SNTL, 1988, 308 s. [4] BOŘ, Richard. Automobilové oleje. Fuchs Oil Corporation (CZ), spol. s r. o.

9 Zdroje obrázků [1] AUTOR NEUVEDEN. pneumracek.cz [online]. [cit. 16.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pneumracek.cz/public/obrazky/clanky/163_olej_velky.jpg


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google