Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-002 Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-002 Charakteristické vlastnosti kovů a slitin."— Transkript prezentace:

1

2 Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-002 Charakteristické vlastnosti kovů a slitin

3 Kovy a jejich slitiny mají různé vlastnosti, které jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Pro kovy je typický malý počet volných elektronů tj. do TŘÍ.

4 Počet elektronů v poslední vrstvě Tabulka

5 Typické vlastnosti kovů : * jsou lesklé * elektricky a tepelně vodivé * kujné * tvárné

6 Významná vlastnost kovů je možnost tvořit SLITINY, což je směs dvou a více kovů, případně nekovů. Obvykle slitiny mají lepší vlastnosti než čisté kovy.

7 Některé kovy mají dobrou odolnost proti korozi.Tato odolnost je způsobena: + stálosti kovu tzn., že kov nereaguje se vzdušným kyslíkem např. zlato, platina +na povrchu kovu se vytvoří vrstva oxidů, která brání další oxidaci tzn.korozi např. hliník, zinek, měď

8 Kovy, které nejsou odolné proti korozi se chrání: = nanášením kovových nebo nekovových povlaků = kovové povlaky jsou vytvořeny : - chromováním - poměďováním - zinkováním - kadmiováním - apod.

9 Nekovové povlaky tvoří vrstvu barvy, laku nebo plastu. V přírodě se kovy vyskytují jako: - čisté, ryzí např. zlato,stříbro, platina - vázané ve sloučeninách – v rudách nebo minerálech např. galenit, korund, hematit

10 Výrobou kovů se zabývá věda, která se nazývá METALURGIE. Mezi způsoby, kterými se získávají kovy z rud, patří: - hutnický způsob – redukčním činidlem je uhlík - elektrolýzou - aluminotermickou redukcí – redukčním činidlem je hliník

11 Literatura: Materiály a technologie (J. Dlouhý – V. Arendáš) Eletrotechnické materiály (M.Ižo, F.Tököly) www.cs.wikipedia.orgwww.cs.wikipedia.org. Elektrotechnologie (Šavel Josef)


Stáhnout ppt "Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-002 Charakteristické vlastnosti kovů a slitin."

Podobné prezentace


Reklamy Google