Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16 Třídění odpadu TEMA : Prvouka 2. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Člověk a jeho svět. Materiál slouží k ekologické výchově. Vytvořeno jako DUM do předmětu Prvouka pro 2.ročník Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Klíčová slova – třídění, odpad, plast, sklo, papír Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013. Žáci se seznámí se způsobem třídění odpadu.

3 Třídění odpadu Mnoho věcí, které vyhodíme, se dá znovu využít! Například kelímek od jogurtu, balicí papír od vánočního dárku, obal od těstovin nebo bonbonů… Říkáme tomu RECYKLACE. K tomu, aby se odpad mohl znovu použít (recyklovat), je potřeba ho správně TŘÍDIT! Když se vytřídí, použije se na výrobu nové věci! Například: knihy, plastové lahve, oblečení… Co třídit nejde, se dává do směsného odpadu - do popelnice.

4 Co a jak třídíme? Nejčastěji se v České republice třídí do barevných kontejnerů tyto odpady: PLASTY PAPÍR ČIRÉ SKLO BIOODPAD BAREVNÉ SKLO Dále je dobré třídit: léky, staré oblečení, kovy, elektrospotřebiče (baterie, mobilní telefon, zářivka) a další

5 PLASTY PAPÍR ČIRÉ SKLO BIOODPAD BAREVNÉ SKLO Kelímky od jogurtu, PET lahve, obaly od špaget, těstovin, bonbonů, igelitové sáčky, obaly od šampónů a další. Časopisy, noviny, krabice od bot, sešity, pytlík od mouky, krabičky od pytlíkových čajů a další. Čiré (bezbarvé) sklo, lahve od limonád, zavařovací sklenice, skleněné nádoby a další. Zelené, hnědé, modré lahve od nápojů (nevratné lahve od piva, vína, limonády a další. Slupky od ovoce, brambor, ohryzky, použité sáčky od čaje, posekaná tráva, listí ze stromů a další.

6 Kam co patří? PLASTY do žlutých kontejnerů nebo do žlutých pytlů. PAPÍR do modrých kontejnerů nebo se odevzdává do školy či na jiná místa v obci. ČIRÉ SKLO do bílých kontejnerů BAREVNÉ SKLO do zelených kontejnerů. BIOODPAD do hnědých kontejnerů.

7 Jakou barvu mají kontejnery? PLASTYPAPÍR ČIRÉ SKLO BAREVNÉ SKLO BIOODPAD 1. 2. 3. 4. 5.

8 PLASTY PAPÍR ČIRÉ SKLO BIOODPAD BAREVNÉ SKLO Papír můžeme nosit do školy. Čiré (bezbarvé) sklo umisťujeme do bílých kontejnerů v obci. Barevné sklo dáváme do zelených kontejnerů v obci. Nejlépe je mít kompost na zahradě. Pokud to není možné, tak do hnědých kontejnerů po obci. V Nedvědici je to takto: Plasty se dávají do pytlů, které lze vyzvednout na radnici. Pytle se nosí na určená místa.

9 To byl nejčastěji tříděný odpad v Nedvědici, ale třídí se i řada dalších odpadů… Například: Léky lze donést do lékárny. Baterie do malých kontejnerů ve škole, v obchodě, na úřadu městyse. Staré oblečení – dvakrát ročně bývá vyhlášena sbírka a další odpady…

10 Kde najdete tyto kontejnery?

11 A tento?

12 Pojďme sbírat odpadky V lese nějaký nepořádný člověk vysypal velký pytel s odpadky… Obyvatelům lesa se to ale vůbec nelíbilo a přáli by si mít zase čistý les, kde by si nezranili packu, kopýtko nebo třeba křidýlko…Pojďme jim pomoci, odpadky z lesa odneseme a správně je roztřídíme do kontejnerů, kam patří…

13 Rozhlédni se po lese !

14 A TEĎ ŠIPKAMI URČI, KAM KTERÝ ODPAD PATŘÍ :

15 Citace TŘÍDĚNÍ ODPADU. Nedvědice [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW:. Fotografie a některé texty čerpány z archivu autora.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16."

Podobné prezentace


Reklamy Google