Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,"— Transkript prezentace:

1 Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky, tradice a pranostiky v listopadu Ročník 7.-10. třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3826 Číslo materiálu v saděVY_32_INOVACE_CS 13 Vzdělávací oblastČlověk a společnost

2 LISTOPAD ADVENT

3 SLOVO ADVENT ZNAMENÁ PŘÍCHOD. ADVENT JE DOBA, KDY SE ČEKÁ NA PŘÍCHOD, NAROZENÍ JEŽÍŠE. OBDOBÍ ADVENTU ZAČÍNÁ VŽDY V NEDĚLI, KTERÁ JE NEJBLÍŽE 30. LISTOPADU. V TENTO DEN MÁ SVÁTEK ONDŘEJ.

4 ADVENT TRVÁ VĚTŠINOU 4 TÝDNY. POSLEDNÍ NEDĚLE SE SLAVÍ VŽDY PŘED 25. PROSINCEM. NĚKDY SE STANE, ŽE POSLEDNÍ ADVENTNÍ NEDĚLE VYJDE NA 24. PROSINCE. NÁZVY NEDĚLÍ JSOU: ŽELEZNÁ, BRONZOVÁ, STŘÍBRNÁ A ZLATÁ.

5 ZVYKY A TRADICE

6 ADVENTNÍ VĚNEC JE ZVYKEM VYRÁBĚT PŘED ADVENTEM ADVENTNÍ VĚNEC NEBO SVÍCEN. TENTO VĚNEC SLOUŽÍ JAKO MALÝ KALENDÁŘ, KTERÝ NÁM ODPOČÍTÁVÁ TÝDNY DO VÁNOC. KAŽDÝ VĚNEC, SVÍCEN ZDOBÍ 4 SVÍČKY, KTERÉ SE POSTUPNĚ ZAPALUJÍ. KAŽDOU NEDĚLI JEDNA.

7 ADVENTNÍ KALENDÁŘ ADVENTNÍ KALENDÁŘ JE HLAVNĚ PRO DĚTI. TENTO KALENDÁŘ MÁ ČASTO 24 OKÉNEK A V KAŽDÉM JE NĚJAKÁ SLADKOST. DĚTI ZAČÍNAJÍ POUŽÍVAT KALENDÁŘ VŽDY 1. PROSINCE A KONČÍ 24. PROSINCE NA ŠTĚDRÝ DEN.

8 PRANOSTIKY

9 ZAČNE-LI ZIMA AŽ S ADVENTEM, POTRVÁ DESET TÝDNŮ. JE-LI PRVNÍ TÝDEN ADVENTNÍ MRAZIVO, BUDE ZIMA OSMNÁCT NEDĚL TRVAT. CHODÍ-LI SE V ADVENTĚ BEZ KOŽICHA, BUDE SE V POSTĚ JISTĚ NOSIT.

10 SPOJ PŘEDMĚTY S TVAREM

11 ZDROJE http://www.pptbackgrounds.net/uploads/aut umn-leaves-yellow-powerpoint- backgrounds.jpg http://www.pptbackgrounds.net/uploads/aut umn-leaves-yellow-powerpoint- backgrounds.jpg Šottnerová Dagmar (2009), Lidové tradice, str. 97-98., nakl. Rubico, Olomouc, ISBN 978-80- 7346-096-9. www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,"

Podobné prezentace


Reklamy Google