Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby:06.10.2102 Datum a místo ověření: 18.10.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Výklad nové látky, spotřeba, hodnocení suroviny, rozdělení vín Klíčová slova: víno, hrozny, cukernatost, odrůda Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 Výroba vína mezi největší producenty vína ve světě patří –Portugalsko –Španělsko –Francie –Itálie –Argentina –Austrálie

3 Konzumace vína ve světě obr. 1

4 Výroba vína v České republice v ČR je asi 16 700 ha vinic, z toho 16 000 osázených - plodících. spotřeba 19 l/os. průměrný ha výnos je 4-5 t/ha největší vinice jsou na Jižní Moravě a v Polabí Výroba vína –http://www.youtube.com/watch?v=0- LnTonQB38

5 Hodnocení suroviny při nákupu odrůda – max. 5% jiné odrůdy téže barvy a skupiny cukernatost –podle °NM (stupeň normovaného moštoměru) přírodního cukru se odvíjí budoucí kvalita –vína se pak dělí podle jakosti zdravotní stav nečistoty

6 Vína, která se doslazují Stolní víno11 - 15 Odrůdová Jakostní víno15 - 19 Známková Vína s přívlastkem Kabinet19 - 21 Pozdní sběr21 - 24 Výběr z hroznů24 - 27 Výběr z bobulí27 - Slámové víno27 - Ledové27 - Výběr z cibéb32 -

7 Dělení vín podle jakosti Stolní víno je to nejnižší kategorie vín nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce, viniční tratě nebo jiným zeměpisným názvem. vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů °NM přírodní cukernatosti.

8 Dělení vín podle jakosti Jakostní víno z hroznů moštových odrůd sklizených v jednotlivých vinařských oblastech mošt musí dosáhnout nejméně 15 °NM přírodní cukernatosti. Jakostní víno lze označit dovětkem –"odrůdové" musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. –"známkové" smí vyrábět smíšením maximálně tří odrůdových jakostních vín.

9 Jakostní víno obr. 2

10 obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Wine consumption worWikipedia.cz [online]. [cit. 17.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wine_consumption_world_map.png obr. 2 foto autor


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google