Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí se zdrojem napájení. Klíčová slova: RJ45, konektor, dioda, STP, UTP Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 5. – 9. ročníku Datum vzniku DUM: 14.4.2013

2 Síťová karta je zařízení, které umožňuje komunikaci mezi počítači. Pomocí této karty můžeme procházet internet. Síťový čip - připravuje, posílá, a kontroluje přenosy dat - zpracovává data jiných, připojených počítačů - nezatěžuje svou činností procesor počítače Konektor pro základní desku - tímto konektorem propojujeme síťovou kartu se základní deskou počítače Komunikační konektor - do tohoto konektoru se připojuje speciální kabel (UTP, STP) s konektorrm RJ45 Kontrolní diody (1-2) - signalizují, že je karta připojena k síti a že probíhá přenos dat Síťová karta je zařízení, které umožňuje komunikaci mezi počítači. Pomocí této karty můžeme procházet internet. Síťový čip - připravuje, posílá, a kontroluje přenosy dat - zpracovává data jiných, připojených počítačů - nezatěžuje svou činností procesor počítače Konektor pro základní desku - tímto konektorem propojujeme síťovou kartu se základní deskou počítače Komunikační konektor - do tohoto konektoru se připojuje speciální kabel (UTP, STP) s konektorrm RJ45 Kontrolní diody (1-2) - signalizují, že je karta připojena k síti a že probíhá přenos dat 1 2 3 Poznámka: Popisovaná síťová karta je typem pro patici PCI 4 1 2 3 4

3 Pro připojení bezdrátových technologií je většinou potřeba znát heslo, kterým se přihlásíme k požadované síti. Síťová karta je zařízení, které umožňuje komunikaci mezi počítači. Na obrázku je bezdrátová síťová karta (WI-FI) Síťový čip - připravuje, posílá, a kontroluje přenosy dat - zpracovává data jiných, připojených počítačů - nezatěžuje svou činností procesor počítače Konektor pro základní desku - tímto konektorem propojujeme síťovou kartu se základní deskou počítače Anténa pro bezdrátový přenos -nahrazuje kabel klasické síťové karty Kontrolní diody (1-2) -signalizují, že je karta připojena k síti a že probíhá přenos dat Síťová karta je zařízení, které umožňuje komunikaci mezi počítači. Na obrázku je bezdrátová síťová karta (WI-FI) Síťový čip - připravuje, posílá, a kontroluje přenosy dat - zpracovává data jiných, připojených počítačů - nezatěžuje svou činností procesor počítače Konektor pro základní desku - tímto konektorem propojujeme síťovou kartu se základní deskou počítače Anténa pro bezdrátový přenos -nahrazuje kabel klasické síťové karty Kontrolní diody (1-2) -signalizují, že je karta připojena k síti a že probíhá přenos dat 3 1 2 4 1 2 3 4

4 Síťové karty - existují jako zde popisované součásti počítačů, nebo jako externí, připojené portem USB. Dnešní základní desky mají síťové karty již integrovány. Síťové karty - existují jako zde popisované součásti počítačů, nebo jako externí, připojené portem USB. Dnešní základní desky mají síťové karty již integrovány. Koncovka síťového kabelu Wireless Fidelity Unshielded Twisted Pair Shielded Twisted Pair Koncovka síťového kabelu Wireless Fidelity Unshielded Twisted Pair Shielded Twisted Pair Nejčastěji používané propojení se síťovou kartou Standard pro bezdrátový přenos dat Kabel – Nestíněná kroucená dvojlinka Kabel – Stíněná kroucená dvojlinka Nejčastěji používané propojení se síťovou kartou Standard pro bezdrátový přenos dat Kabel – Nestíněná kroucená dvojlinka Kabel – Stíněná kroucená dvojlinka RJ45 WI-FI UTP STP RJ45 WI-FI UTP STP Významní výrobci síťových karet 3Com, Realtek Významní výrobci síťových karet 3Com, Realtek Ethernet - znamená lokální počítačová síť. Připojením k této síti můžeme dosáhnout sdílené prostředky místní sítě, např. tiskárny, sdílené disky apod. Internet - znamená celosvětový systém propojených počítačových sítí. Nejznámější a nejpoužívanější službou internetu je služba WWW (World Wide Web), pro prohlížení webových stránek. Ethernet - znamená lokální počítačová síť. Připojením k této síti můžeme dosáhnout sdílené prostředky místní sítě, např. tiskárny, sdílené disky apod. Internet - znamená celosvětový systém propojených počítačových sítí. Nejznámější a nejpoužívanější službou internetu je služba WWW (World Wide Web), pro prohlížení webových stránek.

5 1. Z čeho se skládá síťová karta? 2. Jaký je rozdíl mezi klasickou a bezdrátovou síťovou kartou? 3. Co označujeme pojmem WI-FI? 4. Co znamenají zkratky STP a UTP u síťové kabeláže? 5. Jaký je rozdíl mezi Internetem a Ethernetem? 6. Co signalizují diody na síťových kartách? 1. Z čeho se skládá síťová karta? 2. Jaký je rozdíl mezi klasickou a bezdrátovou síťovou kartou? 3. Co označujeme pojmem WI-FI? 4. Co znamenají zkratky STP a UTP u síťové kabeláže? 5. Jaký je rozdíl mezi Internetem a Ethernetem? 6. Co signalizují diody na síťových kartách? Závěrečný test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware."

Podobné prezentace


Reklamy Google