Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí se základní deskou počítače. Klíčová slova: Patice, konektory Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 5. – 9. ročníku Datum vzniku DUM: 14.4.2013

2 Základní deska slouží k propojení všech zařízení uvnitř počítače do jednoho funkčního celku. Základní desky mohou obsahovat integrovanou zvukovou kartu, síťovou kartu a grafickou kartu. Vnější konektory - propojují další periferie počítače Patice pro operační paměť - zde se připojuje potřebná kapacita operační paměti Patice pro procesor - pro instalaci příslušného procesoru, dle typu základní desky a požadavku na výkon sestavy Patice pro napájecí konektor - pro napájení základní desky, - má 20 nebo 24 pinů (kontaktů) Chipset základní desky - je zařízení, které zprostředkovává komunikaci mezi procesorem, pamětí a např. USB porty Základní deska slouží k propojení všech zařízení uvnitř počítače do jednoho funkčního celku. Základní desky mohou obsahovat integrovanou zvukovou kartu, síťovou kartu a grafickou kartu. Vnější konektory - propojují další periferie počítače Patice pro operační paměť - zde se připojuje potřebná kapacita operační paměti Patice pro procesor - pro instalaci příslušného procesoru, dle typu základní desky a požadavku na výkon sestavy Patice pro napájecí konektor - pro napájení základní desky, - má 20 nebo 24 pinů (kontaktů) Chipset základní desky - je zařízení, které zprostředkovává komunikaci mezi procesorem, pamětí a např. USB porty 1 2 3 4 Poznámka: Popisovaná základní deska je pro procesory AMD (i vícejádrové). 5 1 2 3 4 5

3 Poznámka: Existuje několik velikostních formátů základních desek. Pro malé základní desky je to typ: Micro ATX, pro nejmenší: Mini ITX a pro standardní velikosti skříní je klasická velikost: ATX. Poznámka: Existuje několik velikostních formátů základních desek. Pro malé základní desky je to typ: Micro ATX, pro nejmenší: Mini ITX a pro standardní velikosti skříní je klasická velikost: ATX. Základní deska slouží k propojení všech zařízení uvnitř počítače do jednoho funkčního celku. Konektory SATA - propojují základní desku s novými typy pevných disků nebo optickou mechanikou Konektory IDE - propojují základní desku se staršími typy pevných disků a optickou mechanikou Baterie základní desky - zajišťuje napájení základního nastavení počítače (BIOS) Patice PCI - pro připojení přídavných karet, např. zvukovou nebo síťovou kartu Patice pro grafickou kartu PCI-E (AGP) - slouží k připojení výhradně grafických karet Základní deska slouží k propojení všech zařízení uvnitř počítače do jednoho funkčního celku. Konektory SATA - propojují základní desku s novými typy pevných disků nebo optickou mechanikou Konektory IDE - propojují základní desku se staršími typy pevných disků a optickou mechanikou Baterie základní desky - zajišťuje napájení základního nastavení počítače (BIOS) Patice PCI - pro připojení přídavných karet, např. zvukovou nebo síťovou kartu Patice pro grafickou kartu PCI-E (AGP) - slouží k připojení výhradně grafických karet 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5

4 Základní deska elektrozařízení - je přítomna téměř ve všech elektrospotřebičích v domácnosti. Počítačem a notebookem počínaje a automatickou pračkou nebo mikrovlnnou troubou konče. Základní deska elektrozařízení - je přítomna téměř ve všech elektrospotřebičích v domácnosti. Počítačem a notebookem počínaje a automatickou pračkou nebo mikrovlnnou troubou konče. Integrated Drive Electronics Basic Input-Output System Peripheral Component Interconnect Accelerated Graphics Port Integrated Drive Electronics Basic Input-Output System Peripheral Component Interconnect Accelerated Graphics Port Obecná zkratka pro rozhraní starších typů disků Systém pro inicializaci připojeného hardware Sběrnice pro připojení přídavných karet Starší typ sběrnice pro připojení grafické karty Obecná zkratka pro rozhraní starších typů disků Systém pro inicializaci připojeného hardware Sběrnice pro připojení přídavných karet Starší typ sběrnice pro připojení grafické karty IDE BIOS PCI AGP IDE BIOS PCI AGP Významní výrobci pevných disků Asus, IBM, DFI, MSI Významní výrobci pevných disků Asus, IBM, DFI, MSI Parametry základní desky Název základní desky je většinou odvozen z obsaženého chipsetu. Ten určuje, pro jaký typ procesoru je deska určena. Parametry základní desky Název základní desky je většinou odvozen z obsaženého chipsetu. Ten určuje, pro jaký typ procesoru je deska určena.

5 1. Vypiš základní součásti základní desky. 2. K čemu slouží baterie základní desky? 3. Jaká zařízení uvnitř počítače připojíš k základní desce? 4. Jaké periferie počítače můžeš připojit k základní desce? 5. Jaký ostatní hardware bývá již součástí základní desky? 6. V jakých ostatních elektrických zařízeních můžeš najít základní desku? 1. Vypiš základní součásti základní desky. 2. K čemu slouží baterie základní desky? 3. Jaká zařízení uvnitř počítače připojíš k základní desce? 4. Jaké periferie počítače můžeš připojit k základní desce? 5. Jaký ostatní hardware bývá již součástí základní desky? 6. V jakých ostatních elektrických zařízeních můžeš najít základní desku? Závěrečný test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware."

Podobné prezentace


Reklamy Google