Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_01.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_01."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_01 Tematická oblast: SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE, JEJICH KLOUBY, ROZVODOVKY A DIFERENCIÁLY Téma: Spojovací a kloubové hřídele Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmět SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE Účel: Spojovací a kloubové hřídele (hnací hřídele) slouží ke stálému přenosu točivého momentu mezi skupinami převodového ústrojí, nebo mezi skupinou převodového ústrojí a koly. Umožňují změny úhlů jejich os otáčení. Umožňují změnu délky axiálním posuvem svých částí. Tlumí torzní kmity. Používají se i pro pohon účelových zařízení vozidla. Zabezpečit spolehlivý přenos točivého momentu v požadovaném rozmezí vychylování os spojovaných skupin převodového ústrojí. Zabezpečit synchronizovaný pohyb spojovaných částí. Zajistit klidný chod tím, že kritické otáčky hřídelů jsou větší, než jejich největší možné provozní otáčky. Specifické požadavky:

4 SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE Rozdělení hnacích hřídelů: 1.Podle funkce: a) spojovací hřídele (2, 3, 4) b) kloubové hřídele (1) 2.Podle polohy na vozidle: a) podélné b) příčné

5 SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE Podélné hnací hřídele: Jsou uloženy na vozidle v podélném směru. Jsou to zejména spojovací a kloubové hřídele umístěné mezi převodovkou a rozvodovkou. Příčné hnací hřídele: Jsou uloženy na vozidle ve směru příčném. Jsou to zejména hnací hřídele kol. Kloubové hřídele: Přenášejí hnací moment a otáčky mezi takovými skupinami převodového ústrojí, u kterých dochází ke změně vzájemné polohy. Proto musí být opatřeny klouby. Spojovací hřídele: Přenášejí hnací moment a otáčky mezi takovými skupinami převodového ústrojí (převodovkou a rozvodovkou), které nemění vzájemnou polohu. Z tohoto důvodu nemusí mít klouby.

6 SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE Spojovací hřídele: Používají se k přenosu momentu mezi souosými skupinami převodového ústrojí, které svou polohu při provozu vozidla nemění. Pracují bez výkyvu, nejsou opatřeny kloubem, takže zabezpečují synchronní pohyb. Nejčastěji se používají u vozidel, která mají rám páteřový nástavný, jehož součástí jsou i skupiny převodového ústrojí. Konce spojovacích hřídelů jsou uzpůsobeny pro připojení spojovaných částí.

7 SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE Duté spojovací hřídele jsou obvykle opatřeny přivařenými drážkovanými unášeči s vnitřním drážkováním (obr. a nebo b) a nebo drážkovanými nástavci s vnitřním drážkováním (obr. c). Plné spojovací hřídele mají obvykle na konci vnější drážkování (obr. d).

8 OPAKOVÁNÍ: 1. Jaký je účel hnacích hřídelů? 2. Charakterizujte spojovací a kloubové hřídele. 3. Uveďte rozdíly a použití podélných a příčných hnacích hřídelů. 4. Popište konstrukci spojovacích hřídelů. SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE

9 Použité zdroje:  VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN 80-86706-13-3.  JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN 978- 80-87143-04-9.  Příručka pro automech.  Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_01."

Podobné prezentace


Reklamy Google