Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nezaměstnanost na Slovácku Markéta Hanáková 9.A. Slovácko-popis regionu Slovácký region se rozprostírá podél dolního toku Moravy od Napajedelské brány.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nezaměstnanost na Slovácku Markéta Hanáková 9.A. Slovácko-popis regionu Slovácký region se rozprostírá podél dolního toku Moravy od Napajedelské brány."— Transkript prezentace:

1 Nezaměstnanost na Slovácku Markéta Hanáková 9.A

2 Slovácko-popis regionu Slovácký region se rozprostírá podél dolního toku Moravy od Napajedelské brány až po soutok s řekou Dyjí, kde se stýkají hranice tří států:České republiky, Slovenské republiky a Rakouska. Centry jsou města: Uherský Brod, Uherské Hradiště, Kyjov, Hodonín, Břeclav a Veselí nad Moravou.

3 Nezaměstnanost a typy nezaměstnanosti Pojmem nezaměstnanost se rozumí, že považovaná osoba je schopna pracovat, ale nemůže najít placené zaměstnání. Typy nezaměstnanosti máme tři druhy : - cyklická -způsobena útlumem ekonomiky tzn. Omezuje počet pracovních míst -frikční - způsobená přechodem z jednoho zaměstnání do jiného. -strukturální- způsobena změnami technologií nebo útlumem odvětví. -nedobrovolná- lidé se snaží najít práci,ale nedaří se jim to - dobrovolná- lidé práci nehledají.

4 Měření nezaměstnanosti Nezaměstnanost se vyjadřuje ukazatelem míry nezaměstnanosti: N n = —— x 100 (%) L n - míra nezaměstnanosti N- počet nezaměstnaných L -celkový počet práceschopných. Tedy když je míra nezaměstnanosti např.: 10%, znamená to, že ze skupiny 100 lidí je 10 lidí bez práce.Lidé bez práce se evidují na úřadu práce.

5 Nezaměstnanost jednotlivých regionů na Slovácku míra nezaměstnanosti 2010 Uherskohraďišťsko10,20% Hodonínsko16,30% Břeclavsko12,62% celá ČR9,60%

6 Důvody vysoké nezaměstnanosti na Slovácku -hornictví a těžba lignitu byly jedním z hlavních pilířů zaměstnanosti na Slovácku. Většina dolů byla však zavřena a lidé propuštěni. -některé průmyslové podniky zanikly nebo omezily výrobu (např.: Železárny ve Veselí n. Mor.) -úplně zaniklo obuvnictví,ve kterém byla zaměstnána spousta lidí.

7 Zlepšení zaměstnanosti na Slovácku -zlepšený přístup turistů do regionu např.:dálnice,nové silnice,cyklostezky atd…. -jednou z možností pro uchazeče o práci jsou rekvalifikační kurzy. -další možností je kvalitní vzdělání


Stáhnout ppt "Nezaměstnanost na Slovácku Markéta Hanáková 9.A. Slovácko-popis regionu Slovácký region se rozprostírá podél dolního toku Moravy od Napajedelské brány."

Podobné prezentace


Reklamy Google