Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 2) Materiály, pomůcky a techniky Název sady: Výtvarná příprava Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 2) Materiály, pomůcky a techniky Název sady: Výtvarná příprava Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 2) Materiály, pomůcky a techniky Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 20.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této presentace výukových materiálů s názvem „Materiály, pomůcky a techniky“, je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, na jaké podklady, jakými pomůckami a technikami můžeme kreslit.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu výtvarné přípravy na naší SŠ. 2

3 3 Materiály, pomůcky a techniky Je důležité, si uvědomit, že dokonale vybavený ateliér s nepřeberným množstvím per, tužek, uhlů, rudek… z vás neudělá lepšího výtvarníka. Kreslit můžeme čímkoliv a téměř na cokoliv. Nejčastěji je to však papír. Ať je bílý, barevný, jemný, přírodní či balící. Pokud to však bude papír zvlášť určený pro kresbu, výsledek bude lepší. Dobrý kreslicí papír poznáme podle vodoznaku, který je vyražen na jedné straně papíru. Některé papíry jsou pro určité kreslící prostředky vhodnější než jiné.

4 4 Pro černobílou kresbu tužkou, uhlem a voskovým pastelem je nejvhodnější univerzální skicovací papír, na kterém stopa krelícího prostředku dobře ulpí, ani příliš hrubý, ani příliš hladký. Pro pera, štětce a vodové stopy či nátěry je lepší akvarelový papír. Ruční papír se obvykle vyrábí z hadrů. Archy ručního papíru mají tenké, nepravidelné okraje. Podle vodotisku výrobce rozeznáme rub a líc. ruční papírakvarelový papír

5 5 Papír byl poprvé vyroben v Číně v roce 105 našeho letopočtu. Arabové založili první papírny na Středním východě, v severní Africe a Evropě. Ke konci 14. století n. l. již papír běžně používali umělci, kteří jej i barvili. Dnes se většina papíru vyrábí z rozmělněného dřeva na vláknitou papírovinu, která se pak ždímá a suší na drátěných sítech. Povrch papíru se následně upravuje podle budoucího použití. Pro výtvarníky se nabízejí papíry různé gramáže, textury a tloušťky.

6 6 Ke kreslení se používá široká škála pomůcek, od uhlu a rudky, tužek, pera, barevných pastelek až po vodové barvy včetně sepie a tuše. Obecně platí, že ke kreslení nám postačí tužka a list papíru s pevnou podložkou. Ostatní uvedené pomůcky představují zdokonalení základních materiálů.

7 7 Tužka s kovovým hrotem – nástroj s olověným nebo stříbrným hrotem, který vytváří tmavou čáru podobnou jakou vytváří moderní grafitová tužka. Kovová tužka byla známa již starým Řekům. V období renesance se značně rozšířila také díky výrobě kreslícího papíru.

8 8 Grafitová tužka je v současnosti nejběžnější kreslící pomůckou, známá jako obyčejná tužka. Výrobci nabízí široké spektrum kvalit a odstínů: 1. Vysoce kvalitní tužky v devatenácti stupních tvrdosti označených B (měkké) pro uměleckou činnost. Označení H (tvrdé) pro technické kreslení. Stupně HB a F jsouneutrální. 2.Tužky vhodné ve škole se čtyřmi stupni tvrdosti : č.1 = 2B, č.2 = B, č.3 = H, č.4 = 2H. Pro kreslení ve škole jsou nejvhodnější č.1 a č.2.

9 9

10 10 Guma patří k nejzákladnějším kreslicím pomůckám. Mělo by se jí používat omezeně. (Přílišné užívání narušujevlákna papíru). Máme dva druhy: měkká guma – podobající se plastelině a tvrdá – vyrobená z plastické hmoty nebo gumy. Guma neslouží jen ke gumování a opravování chyb, ale také při vlastním procesu kresby, např. ke kreslení stínů a světlých ploch.

11 11 Přírodní uhel a jeho použití v kresbě patří k nejstarším výtvarným technikám. Už staří Řekové používali zuhelnatělé větve vrby, vinné révy a vlašského ořechu. Tento způsob je využíván dodnes. Umělý uhel je vyroben slisováním přírodního uhlu s přidáním speciálního pojidla, také hlína, ke zlepšení intenzity odstínu. Jak přírodní, tak i umělý uhel není příliš stabilní, snadno se maže a sprašuje. Proto je zapotřebí kresbu opatřit fixačním postřikem, který zajišťuje, aby se kresba nerozmazávala a byla zajištěna její stálost.

12 12 Rudka se vyrábí z kysličníku železa, práškové křídy a pojidla. Její jméno pochází z charakteristické načervenalé barvy. Bílá křída se získává z vápence, který je smíchán s vodou a pojidlem. Také se vyrábí i barevné křídy. Bílá křída, rudka, tmavá sepie a další typické křídové barvy se prodávají ve formě tužek a pěticentimetro- vých tyčinek.

13 13 Jedna z nejpůsobivějších technik používaných renesančními umělci byla kresba rudkou, sépií nebo černým uhlem na barevný papír s následným zvýrazněním stínů a lesklých ploch bílou křídou. Leonardo da Vinci Bitva u Anghiari

14 14 Pera, bambusová pera a štětce se nejčastěji používají pro kresbu černou tuší. Tuš bývá v pevném stavu, v tyčinkách, nebo kapalném, v lahvičkách. Tyčinky rozpustné ve vodě se používají pro lavírovanou kresbu, prováděnou štětcem. Kapalná tuš se používá pro aplikaci štětcem, bambusovým nebo ocelovým perem. Pero se nasazuje na dřevěnou násadku s možností měnit velikosti pera.

15 15 Barevné tužky – pastelky jsou stejně hodnotným výtvarným prostředkem jako kterýkoliv jiný. Tuha těchto tužek se vyrábí z barevného pigmentu vázaného na vosk a fermež na povrchu chráněného dřevěným krytem. Existují pastelky jejichž kvalita je předurčuje pro použití ve škole, v krabicích po dvanácti. Potom jsou vysoce kvalitní barevné tužky balené v krabicích po dvanácti, čtyřiadvaceti, šestatřiceti, čtyřiceti, šedesáti, dvaasedm- desáti nebo osmdesáti kusech. Nyní se většina pastelek vyrábí vodě odolné, ale také tužky ve vodě rozpustné (lavírovací).

16 16 Fixy – moderní technika Je nejmodernější ze všech pomůcek. Vznikl v Japonsku jako značkovač. Hrot v různých šířkách je vyroben z porézního materiálu a barva k němu pro- niká z nádobky řadou otvorů. Barva je vyrobena z pigmentu a roztoku podobného alkoholu.

17 17 Voskovky Voskovky jsou jedním z nejstarších výtvarných prostředků v dějinách umění. Už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě byla tato technika, tehdy nazývaná enkaustika známá a nejpoužívanější. Voskovky se nanášejí na papír otěrem a lze je roztírat prsty. Gumování či odstranění části kresby je velmi obtížné.

18 18 Lavírování – první krok k malbě Lavírování – první krok k malbě. Lavírovaná kresba je jednobarevný (monochromatický) akvarel, namalovaný jedinou barvou. Tento způsob kresby využívalo spousta umělců v minulosti až po současnost ke studiím i ke konečným obrazům. K lavírování se používají vodové barvy, ale také černá nebo sépiová tuš, nebo inkoust.

19 19 OTÁZKY NA ZÁVĚR  Co to je, líniová kresba  Jaké tužky jsou nejvhodnější pro stínovanou kresbu

20 20  SMITH, Stan. Kurs kresby: krása písma. 1. vyd. Praha: Ikar, 1995, 159 s. Výtvarné techniky (CP Books). ISBN 80-85944-05-7.  Vlastimil JELÍNEK Příručka jako studijní materiál k výuce o slohu na střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti.  Svet umenia. Ikar. ISBN 80-551-0397-6  PIJOAN, José. Dějiny umění. Praha: Odeon, 1984.  1) MRÁZ, Bohumír a Odborná spolupráce Marie ČERNÁ. Dějiny výtvarné kultury. 4. vyd., V Idea servis 3. vyd. Praha: Idea servis, 2002. ISBN 80-859-7039-2

21 21 Snímek 4 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://www.webareal.cz/fotky21954/fotos/_vyrn_942DA2057- 014c68d27cfdbe8b631690b8d10d21ab9f-1.png˃ Snímek 4 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://www.rucni-papir-losiny.cz/jpg/rucni-papirna-velke-losiny-graficky- rucni-papir-120g-m2-a4-filigran-original.jpg˃ Snímek 6 [cit. 2012.05.12.]. Foto – Pavel Gabrhel Snímek 7 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://www.papirnictvi- dudek.cz/fotky21478/fotos/gen320/gen__vyr_898.jpg ˃ Snímek 9 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://atelierprokocku.cz/wp-content/uploads/2012/09/tvrdosti-tuh. jpg ˃ Snímek 11 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://img.mimishop.cz/h/ms/1032/0/0327/a1022353.jpg ˃

22 22 Snímek 13 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://gl.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Peter_Paul_Ruben%27s_copy_of_the_ lost_Battle_of_Anghiari.jpg˃ Snímek 15 [cit. 2012.05.12.]. Foto – Pavel Gabrhel Snímek 18 [cit. 2012.05.12.]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ http://farm5.static.flickr.com/4137/4938494581_f1ce816a5e_z.jpg˃


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 2) Materiály, pomůcky a techniky Název sady: Výtvarná příprava Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google