Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu."— Transkript prezentace:

1

2 Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu koryta (např. propojování meandrů).

3 Přírodní památka Meandry Moravy, nazývaná též Osypané břehy nebo Moravská Sahara, je součástí přírodního parku Strážnické Pomoraví. Přírodní památka byla vyhlášena k ochraně několika meandrů řeky Moravy a jejich okolí. Jedná se o poslední místo na dolním toku Moravy, na kterém se zachovalo přirozené koryto řeky. Vyskytuje se zde řada vzácných chráněných živočichů. Jedná se i o významné hnízdiště ptáku.

4 Meandry naleznete na řece Moravě asi 1 km před soutokem s Veličkou, v těsné blízkosti velké pískovny. Řeka tu vytváří až 13 m vysoké pískové stěny postupným zařezáváním se do vátých písků.

5 Poslední neregulovaný úsek řeky Moravy na dolním toku začíná pod vnorovským jezem. Morava zde vstupuje do oblasti Vátých písků známých jako "Moravská Sahara". Dnes jsou duny osázeny borovým lesem a jen obrovská pískovna v Bzenci Přívozu připomíná poušť.

6 Strnadlovo Vitovské rameno Vláky Vlčinec Šišperka Mrtvá ramena Náklí

7 Vlčinec Strnadlovo Náklí

8 Šišperka Vítovské rameno Vláky

9 2012 1 952

10 Vytvořil: Petr Ondryska 9.A Školní rok: 2013/2014 Zdroje: wikipedia.org mapy.cz turistika.cz turistik.cz google.cz


Stáhnout ppt "Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu."

Podobné prezentace


Reklamy Google