Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráněná území v Olomouci a okolí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráněná území v Olomouci a okolí"— Transkript prezentace:

1 Chráněná území v Olomouci a okolí
Hustý Patrik 2L

2 CHKO - Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu a proto jsou i jedinečnými objekty pro poznávání jednotlivých přírodních komponentů, jejich vzájemných vztahů, souvislostí a reakcí. - Na celém území naší republiky jsou vyhlášena a každoročně nově vyhlašována chráněná území, jejichž účelem je záchrana a dlouhodobá ochrana různých typů kulturní krajiny.

3 CHKO v nejbližším okolí Litovelské Pomoraví:
- Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví se nachází na severu střední Moravy mezi městy Olomouc a Mohelnice, přičemž přímo prochází městem Litovel. Správa CHKO sídlí v Olomouci. Vyhlášena byla roku 1990 zejména z důvodu ochrany přirozeného meandrujícího toku řeky Moravy a něj navazujícího komplexu lužních lesů. Území je rovněž chráněno jako ptačí oblast.

4 Svatý Kopeček jako historické město
- Svatý Kopeček je historické město, městská čtvrť a katastrální území na severovýchodě statutárního města Olomouce. Je vzdálen 8 km od centra Olomouce, nadmořská výška: 382 m n. m. Slouží jako rekreační místo Olomoučanů a od roku 1952 se zde nachází olomoucká zoologická zahrada. významná rekreační oblast obyvatel Olomouce, kde se konají každoroční poutě

5 Přírodní rezervace: - Rájem pro turisty jsou rozsáhlé Mladečské a Javoříčské jeskyně na Olomoucku. Jesenicko nabízí jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku. Unikátem evropského významu jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně na Přerovsku, proslulé tzv. gejzírovými krápníky. - Chráněné krajinné oblasti lužních lesů a unikátní biotopy kolem velkých řek Moravy a Bečvy z nichž zejména Litovelské Pomoraví s krajinou neregulované řeky a mokřadů patří mezi najvýznemější v Evropě.

6 Památky v Olomouci: - areál Olomouckého hradu (1962) s katedrálou svatého Václava - Klášter Hradisko (1995) - proboštský kostel svatého Mořice (1995) soubor barokních kašen a sloupů (sloup Nejsvětější Trojice, Mariánský sloup) (1995) Orloj s Radnicí - Orloj vznikl údajně už mezi lety 1419–1422. Bezpečné zprávy o něm však máme až z konce 15. Století,když roku 1945 byla poškozena,rozhodli se ji nahradit soudobným dílem. - Radnice Stavba olomoucké radnice byla povolena výsadou z roku Původně se jednalo o dřevěnou stavbu, která ale na počátku 15. století vyhořela. S novou stavbou se začalo na prahu 20. let 15. století. Rozlehlá budova se třemi křídly v sobě tehdy zahrnovala dvě funkce – radnice a tržnice. Zásadní proměnou ve vznosné sídlo prošla radnice až počínaje rokem 1474, kdy byla budova navýšena o druhé patro.  

7 Arcibiskupský palác: - Biskupský a od roku 1777 arcibiskupský palác byl svědkem mnoha historických událostí. Během revolučního roku 1848 přesídlil císařský dvůr na pět měsíců do Olomouce. Po abdikaci císaře Ferdinanda V. dne 2. prosince byl v arcibiskupském paláci dosazen na císařský trůn mladý František Josef I., nejdéle vládnoucí panovník v dějinách českých zemí.

8 Zdroje: http://www.click4hotel.eu/cs/pamatky-olomouc#palac


Stáhnout ppt "Chráněná území v Olomouci a okolí"

Podobné prezentace


Reklamy Google