Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů."— Transkript prezentace:

1 WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů

2 Systémové soubory Nástrojem pro konfiguraci systému, můžeme jednoduše obnovit nebo změnit nastavení konfigurace systému Windows. Základní systémové soubory a nastavení: soubor System.ini, soubor Win.ini, soubor Boot.ini, Po spuštění (programy nastavené k načtení během procesu spuštění - tyto programy jsou uvedeny ve spouštěcí složce a v registru) nastavení prostředí, mezinárodní nastavení

3 Systémové soubory Chcete-li spustit Nástroj pro konfiguraci systému, klepněte na tlačítko Start, potom na příkaz Spustit, do pole Otevřít zadejte příkaz msconfig a klepněte na tlačítko OK.

4 Windows 7

5 Windows 8,10

6

7

8

9 Registry Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows ukládají všechna svá nastavení. V registrech najdeme nastavení týkající se veškerého používaného hardwaru a softwaru, dále pak nastavení týkající se vzhledu plochy, konkrétních uživatelů atd.

10 Registry Jakmile uživatel provede jakoukoliv změnu v systému prostřednictvím Ovládacích panelů, změnu v asociování souborů, systémových politikách nebo v instalovaném softwaru, tak všechny tyto změny se promítnou zpětně do registrů.

11 Registry Registry jsou jako databáze fyzicky uloženy na pevném disku v několika souborech. Z těchto souborů se jejich obsah natahuje při startu operačního systému do paměti. Přesné umístění těchto souborů závisí na použitém operačním systému.

12 Práce s registry

13

14 Struktura registrů Registry resp. údaje v nich uložené jsou hierarchicky uspořádány do stromové struktury. Strom tvoří šest hlavních "větví" označovaných jako "Handle keys". Jsou to HKEY_LOCAL_MACHINE HKEY_CLASSES_ROOT HKEY_CURRENT_CONFIG HKEY_DYN_DATA HKEY_USERS HKEY_CURRENT_USER Tyto "Handle keys" obsahují tzv. Klíče (keys), každý klíč může buď obsahovat další podklíče (subkeys) nebo hodnoty (values), které již obsahují konkrétní data. Hodnota může obsahovat data typu String, Binary a DWORD.

15 Struktura registrů V HKEY_LOCAL_MACHINE jsou uloženy informace vztahující se k typu hardwaru počítače a softwaru, který je na něm provozován. Dále pak informace týkající se bezpečnosti, uživatelských práv a sdílení. V HKEY_CLASSES_ROOT jsou uloženy informace nezbytné pro běh aplikací. Jedná se konkrétně o tyto údaje: –Všechny přípony souborů a asociace mezi aplikacemi a dokumenty –Jména všech ovladačů –Řetězce používané jako ukazatele na text, který reprezentují –Čísla CLASS ID –Informace vztahující se k DDE a OLE

16 Struktura registrů Ikony používané pro aplikace a dokumenty HKEY_CLASSES_ROOT je součástí HKEY_LOCAL_MACHINE. Informace se do HKEY_CLASSES_ROOT mapují z HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\CLASSES. V HKEY_CURRENT_CONFIG je uložen aktuální hardwarový profil. Data pro tento profil se mapují z HKEY_LOCAL_MACHINE. Pokud systém používá pouze jeden hardwarový profil, což je běžné třeba ve Win95, tak obsah HKEY_CURRENT_CONFIG je stejný jako obsah HKEY_LOCAL_MACHINE\Config\001. Obsah HKEY_DYN_DATA se trochu liší od ostatních Handle Keys. Zde jsou uloženy informace používané pro řízení hardwaru. Tyto informace se dynamicky zjišťují a nastavují při startu počítače. Jsou uloženy v RAM a nezapisují se na disk. V HKEY_USERS najdeme informace o standardních uživatelských nastaveních, uživatelích systému a o aktuálně přihlášeném uživateli. HKEY_CURRENT_USER obsahuje informace o aktuálně přihlášeném uživateli. Příslušné informace se do HKEY_CURRENT_USER mapují z HKEY_USERS.

17 Bod obnovení Start – programy – příslušenství – systémové nástroje – obnovení systému –Obnovit předchozí stav –Vytvořit bod obnovení Popis bodu obnovení - vytvořit

18

19

20 Částečné obnovení počítače Potáhněte prstem směrem od pravého okraje obrazovky, klepněte na tlačítko Nastavení a potom na položku Změnit nastavení počítače. (Pokud používáte myš, nastavte ukazatel myši do pravého horního rohu obrazovky, přesuňte jej dolů a potom klikněte na tlačítko Nastavení a potom na položku Změnit nastavení počítače.) Klepněte nebo klikněte na Aktualizace a obnovení a potom na Obnovení. V oblasti Částečné obnovení počítače, které neovlivní soubory klepněte nebo klikněte na tlačítko Spustit.

21

22 Záloha dat C:\Documents and settings\uživatel C:\Documents and settings\uživatel\Local settings\Data aplikací\Identities\{27365.... } Microsoft\Outloock Express xxx.dbx


Stáhnout ppt "WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů."

Podobné prezentace


Reklamy Google