Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost."— Transkript prezentace:

1 Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost přírody Téma – název učebního materiálu Třídění zeleniny Anotace  prezentace určená k pojmenování běžných druhů zeleniny a na základě určení, která část zeleniny je nejvíce využívána, k třídění podle druhů (plodová, listová, košťálová, kořenová, cibulová)  v průběhu prezentace je zdůrazněn význam zeleniny v naší výživě  využívání čtení textů „víte, že…“ k získávání dalších informací vlastním čtením  součástí prezentace je pracovní list k procvičení učiva (řešení lze upravovat podle zvyklostí-diskuse)

2 TŘÍDĚNÍ ZELENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,je Mgr. Stanislava Junková.

3 Jakým slovem označíš všechny rostliny na této zahradě?ZELENINA

4 zelenina obsahuje mnoho vitamínů, které jsou důležité pro naše zdraví a naše tělo si je neumí vyrobit je důležitým zdrojem vlákniny, která napomáhá dobrému trávení – říká se jí „kartáč střev“ Proč je pro nás zelenina tak důležitá?

5 pojmenuj zeleninu na obrázku urči, pro kterou část se především pěstuje zjisti, ke kterému druhu tedy patří přečti si zajímavost nejprve si ale raději zopakujme z 1. třídy

6 ČÁSTI ROSTLINY obsahuje semena

7 ZELENINA LISTOVÁ salát špenát pěstují se pro listy

8 Lidé prý kdysi dávno věřili, že salát může působit jako lék na spaní. VÍTE, ŽE:

9 ZELENINA KOŠŤÁLOVÁ brokolice kedluben zelí květák růžičková kapusta pěstují se pro košťál = zdužnatělý stonek květák pro zdužnatělé květy

10 VÍTE, ŽE: Zelí obsahuje dvakrát více vitamínu C než citrón.

11 ZELENINA CIBULOVÁ pěstují se pro cibuli cibule česnek pór

12 Můžeme poradit mamince, aby při krájení cibule namáčela nůž do studené vody - nebudou jí slzet oči. VÍTE, ŽE:

13 ZELENINA PLODOVÁ pěstují se pro plody rajče okurka paprika

14 Rajče je příbuzné bramborám? Mají stejná „příjmení“ – lilek brambor a lilek rajče. VÍTE, ŽE:

15 ZELENINA KOŘENOVÁ pěstují se pro kořen ředkvičkaceler mrkevpetržel

16 V mrkvi je mnoho vitamínu, který nám pomáhá udržet si dobrý zrak. VÍTE, ŽE:

17 Zopakujme si druhy zeleniny: ZELENINA KOŘENOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ

18 SAMOSTATNÁ PRÁCE nakopírujte si pracovní list můžete pracovat samostatně nebo i ve dvojicích z nabídky zeleniny v následujícím okně vyberte a nakreslete, co bychom potřebovali k uvaření tří jídel kontrolu proveďte prezentací POZOR! správných řešení ale může být podle zvyklostí více – pohovořte si o tom

19 CO BUDE DNES K OBĚDU? zeleninová polévka lečo šopský salát

20 PRACOVNÍ LIST zeleninová polévkalečošopský salát

21 KONTROLA zeleninová polévkalečošopský salát

22 A zbytek si dáme zítra! Protože… ZELENINA JE ZDRAVÁ!

23 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetable_garden_at_Ham_House_Estate_-_ geograph.org.uk_-_4530.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina http://skolakov3a.sweb.cz/PRVOUKA/rostliny2/stonky.htm http://www.shutterstock.com/language.cs/pic.mhtml?id=67879747&rid=945688 http://www.sunipix.com/fruitsvegetables/fruitsvegetables08.htm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/CDC_cuke3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tigobrasiko.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinach.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kropsla_herfst_.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brussels_sprout_closeup.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mrkva.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Celeriac_growing_at_RHS_Wisley.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radish.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit3.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oranje_paprika.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1%C5%A5%C3%A1lov%C3%A1_zelenina http://cs.wikipedia.org/wiki/Hl%C3%A1vkov%C3%BD_sal%C3%A1t http://www.gify.nou.cz/lid_skola.htm http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Letscho.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brambora%C4%8Dka_022.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0opsk%C3%BD_sal%C3%A1t.jpeg http://www.gify.nou.cz/r_kuchyn.htm http://www.gify.nou.cz/r_ovoce.htm http://clanky.vareni.cz/zeli-v-nasem-jidelnicku/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cabbage.jpg http://www.recepty.eu/rady-a-tipy/strana-2.html http://www.topfruit.cz/clanky/mrkev/ http://www.gify.nou.cz/pozadi3.htm www.office.microsoft.com ZDROJE:


Stáhnout ppt "Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost."

Podobné prezentace


Reklamy Google