Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-06.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-06."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-06

2 Informatika Komprimační programy Mgr. Vilém Nejezchleb http://www.119.cz/index.p hp/programy-zdarma/184- stahuj-64bitove-verze- programu-zdarma-

3 Komprimační programy Komprimační programy slouží ke komprimaci dat.

4 Komprimační programy Komprimace (také komprese) je postup používaný při ukládání nebo posílání dat. Používá se tam, kde je nutné snížit náročnost na přenos nebo uložení dat. Zjednodušeně lze říct že kompresi používáme, když potřebujeme snížit velikost souboru.

5 Komprimační programy Zvláštními postupy = kódováním, které je dané zvoleným kompresním algoritmem (přesný návod či postup) – se ze souboru odstraňují nadbytečné informace.

6 http://www.slunecnice.cz/tipy/srovnani- programu-4-dil-komprimacni-programy/

7 Komprimační programy Komprese dat lze rozdělit do dvou základních kategorií: 1) Ztrátová komprese při kompresi jsou některé informace nenávratně ztraceny a nelze je zpět rekonstruovat. Používá se tam, kde je možné ztrátu některých informací tolerovat a kde nevýhoda určitého zkreslení je bohatě vyvážena velmi významným zmenšením souboru. Používá se pro kompresi zvuku a obrazu (videa), při jejichž vnímání si člověk chybějících údajů nevšimne nebo si je dokáže domyslet (do určité míry). 2) Bezeztrátová komprese obvykle není tak účinná jako ztrátová komprese dat. Velkou výhodou je, že komprimovaný soubor lze opačným postupem rekonstruovat do původní podoby. To je nutná podmínka při přenášení počítačových dat, výsledků měření, textu apod., kde by ztráta i jediného znaku mohla znamenat nenávratné poškození souboru.

8 Komprimační programy KOMPRIMAČNÍ PROGRAMY 7-Zip WinZip WinRar Základní práci s komprimovanými soubory zvládají i souborové manažery (Total Commander, Průzkumník Windows (od Win XP), …) http://www.119.cz/index.php/progra my-zdarma/184-stahuj-64bitove-verze- programu-zdarma-

9 Komprimační programy KOMPRIMOVANÉ FORMÁTY *.zip *.rar *.tar.gz Mezi další komprimované formáty patří např.: *.mp3, *.mpeg, *.jpg, ty ale na rozdíl od předchozích komprimují jen určitý obsah (hudbu, video, obrázky).S těmi to formáty si potom poradí přímo určené přehrávače, nebo prohlížeče.

10 Komprimační programy Komprimační programy, respektive jejich formáty, umožňují další využití. Mezi nejdůležitější patří archivace, neboli sloučení více souborů do jednoho. Případně naopak umí rozdělit jeden soubor do více souborů o přesně dané velikosti (např.: 1GB do 10x 100MB souborů)


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-06."

Podobné prezentace


Reklamy Google