Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory."— Transkript prezentace:

1 Jak učit práci s videem.

2 Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory. 5. Úkoly a aktivity. 6. Ukázka možných programů.

3 o Počítačové soubory s videozáznamem jsou podobně jako zvuky několika druhů. o Jedná se o ztrátově komprimované soubory s vysokou kompresí. o Díky objemu informací, který pohyblivé obrázky obsahují, se jedná většinou o stovky megabajtů dat. Nejčastěji se používají tyto typy souborů:  formát AVI – většinou krátké videosekvence, formát nemá dobrou kompresi, používá se jen pro krátké ukázky, návody apod.  formát MPEG – filmy na discích DVD, umožňuje vynikající kvalitu obrazu i zvuku při velmi dobré kompresi, používá se k ukládání až tříhodinových filmů na DVD disky, které mají kapacitu 4,7 – 7 GB.  formát DivX – filmy na discích CD, za cenu ztráty kvality je možné v tomto formátu uložit na jeden CD disk s kapacitou 700 MB jeden a půlhodinový film.

4 Kodek – je soubor instrukcí pro software, který kóduje zvuk nebo obraz do souboru vhodného pro přehrávání na počítači. Při kódování se data zpravidla komprimují do přijatelné velikosti. Kvalita záznamu je dána počtem bodů, který video obsahuje, dále počtem snímků za sekundu, které vykreslují, a způsobem komprimace obrazu, která je určena použitým kodekem.

5 Přehrávání videosouborů: Pokud je v počítači instalován kodek, kterým bylo video zkomprimováno, začne ihned po poklepání většina programů videosoubor přehrávat. Při přehrávání je možné měnit velikost okna s programem, případně si nechat zobrazit obraz přes celou obrazovku. U DVD disku je možné vybrat jazyk, kterým bude film namluven (čeština však často chybí), a jazyk, ve kterém budou zobrazeny titulky. U většiny operačních systémů je alespoň jeden „kvalitní“ přehrávač, k dispozici jsou zdarma šířené programy a při koupi DVD mechaniky je k ní téměř vždy přibalen disk s DVD přehrávačem.

6 Úkol 2: 1. Zjistěte kolik má nekomprimovaný televizní obraz bodů v tzv. pravých barvách a kolikrát za sekundu se obnovuje… 2. Zjistěte jaká by byla velikost jedné sekundy zcela perfektního a nekomprimovaného záznamu… 3. Jak dlouhý záznam by se vešel na CD a DVD disk? Úkol 3: 1. Otevřete zadaný soubor s videem a vyzkoušejte ovládání programu, který máte k dispozici. 2. Přejděte na jiné místo ve filmu. 3. Nechte si obraz zobrazit přes celou obrazovku. 4. Zkuste úpravu jasu, kontrastu a barev. Úkol 1: Zkuste najít na internetu balík volně šiřitelných kodeků, popř. vypište co všechno balík obsahuje. (např. Codec Pack All in 1)

7 Vyzkoušejte úkol 3 např. na programech Windows Media Player a Power DVD.

8 Literatura: Informatika a výpočetní technika pro střední školy, Pavel Roubal, CP Books, Brno 2005 Windows 98 pro střední školy, Pavel Roubal, Computer Press, Brno 1999


Stáhnout ppt "Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory."

Podobné prezentace


Reklamy Google