Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEI-2.1 Typy vodičů, barevné značení, úpravy konců vodičů, odizolování, krimpování Obor:Mechanik Elektronik Ročník:2. Vypracoval:Josef Otrusiník Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Stavba směšovače - Směšovač je zařízení jehož úkolem je dodat součtové a rozdílové produkty signálů - Získáme jej přivedením dvou různých VF signálů na nelineární prvek - Signály můžeme přivádět na různé elektrody nelineárního prvků - Na výstupu směšovače obdržíme kromě dvou původních signálů také součtový a rozdílový signál - Pro směšování můžeme použít jakýkoliv nelineární prvek (elektronka, dioda, tranzistor). Často se používají samokmitající směšovače, které pracují jako zesilovač i oscilátor.

4 Schema zapojení

5 Konstrukce směšovače Ke konstrukci směšovače použijeme ověřené zapojení s tématu 4.5 Oscilátory. Do obvodu tranzistoru T2 mezi bázi a kolektor zapojíme krystal f = 4,2 MHz. Po zapojení na napájecí napětí ( vypínač V1 zapnut ) kontrolujeme pomocí osciloskopu kmitočet f = 1 MHz na bázi T2. Po vypnutí ( vypínač V1 vypnut ) kontrolujeme kmitočet f = 4,2 MHz na kolektoru T2. Po opětovném zapojení ( vypínač V1 zapnut ) zkontrolujeme oba kmitočty na kolektoru T2. Poznámka: Trimry P1, P2 slouží k nastavení optimální amplitudy. Cílem naší konstrukce je seznámit žáky s funkcí jednoduchého směšovače a názorně odzkoušet osciloskopem

6 Použití - VF směšovače se nejčastěji používají v televizních a rozhlasových přijímačích nebo kmitočtové ústředny vysílacího zařízení. - Používají se jako samokmitající nebo s odděleným oscilátorem.

7 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google