Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 6.2.2 ZAPOJENÍ RC OSCILÁTORŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 6.2.2 ZAPOJENÍ RC OSCILÁTORŮ."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 6.2.2 ZAPOJENÍ RC OSCILÁTORŮ Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 ZAPOJENÍ RC OSCILÁTORŮ Kmitočet RC oscilátorů je určen vhodným zapojením selektivních RC člen ve zpětné vazbě zesilovače a je lineární funkcí časové konstanty t = RC. Tím se RC oscilátory dají snadno přeladit. Mohou vyrábět i velmi nízké kmitočty. Nepotřebují indukčnost, která se obtížně realizuje v integrované formě a proto je dnes jejich použití díky IO a OZ stále větší a to i pro vysoké kmitočty. RC oscilátory se dělí na oscilátory s posuvnou fází a můstkové.

3 RC oscilátory s posuvnou fází (příčkové) Základem je invertující zesilovač. Pro splnění fázové podmínky se musí fáze zpětnovazebního napětí otočit o 180°. K tomu slouží kaskáda minimálně tří DČ (derivačních členů) nebo IČ (integračních členů) o stejné časové konstantě t, zapojená ve větvi kladné ZV (zpětné vazby, +ZV), která na jednom kmitočtu pootočí fázi zpětnovazebního napětí o 180° a tím se na tomto kmitočtu splní fázová podmínka pro vznik oscilací.

4 Amplitudová podmínka se splní dostatečně velkým zesílením zesilovače. Zapojení se rozkmitá na kmitočtu, který je určen velikostí R a C ve zpětné vazbě. Mezní podmínka se splní současným zavedením nelineární záporné (-ZV). Přelaďování příčkových oscilátorů je složité a proto se používají jako zdroje konstantního kmitočtu. a) RC oscilátor s derivačními články Obr. 1

5 Oscilátor s posuvnou fází pomocí derivačního členu

6 Výsledný odpor R třetího článku (na obr. 2.) je učen paralelní kombinací odporu R3 a vstupního odporu tranzistoru RB´. DČ jsou současně kmitočtově závislými děliči napětí a tím zmenšují velikost napětí na výstupu příčkového článku (jeho přenos). Snížení výsledného útlumu příčkového článku se dosáhne pomocí tzv. progresivních článků podle obr. 1. Jednotlivé články mají stejnou časovou konstantu t, ale impedance následujícího článku je větší než předchozího článku. Potom může mít zesilovač menší zesílení.

7 b) RC oscilátor s integračními články. Stejně jako u oscilátoru s derivačními články může se použít i zapojení článků podle obr. 3 a 4. Obr.3

8 Obr.4

9 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 6.2.2 ZAPOJENÍ RC OSCILÁTORŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google