Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.1.2 SLUČOVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.1.2 SLUČOVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.1.2 SLUČOVÁNÍ TV SIGNÁLŮ Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:3. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Slučovače V každém individuálním rozvodu máme obvykle dvě nebo více antén, jejichž signály sloučíme pomocí slučovače do jednoho svodu ( koaxiálního kabelu). Selektivita slučovačů musí zajistit potlačení parazitních signálů přijímaných anténami z jiných pásem. Při slučování tří televizních signálů kmitočtově vzdálených např. v I., III. a V. Pásmu použijeme slučovač složený ze tří pásmových propustí. Pro sloučení dvou signálů ve III. Pásmu použijeme kanálový slučovač (např. K6+ K9).

3 Při slučování dvou kanálů v pásmu UHF (např. K29+K39) můžeme použít pásmový slučovač s menším útlumem (např. K21-29+K39-60) nebo kanálový slučovač s větší selektivitou K29+K39. Mají-li se sloučit dva kmitočtově blízké signály např. K24 a K26musíme použít kanálový slučovač. S vyššími kanály nutno počítat mezeru mezi přijímanými vysílači 2-4 kanály. Slučovače lze různě kombinovat – nejprve sloučíme dva kanály ve III. Pásmu a výstup slučovače připojíme do vstupu pásmového slučovače.

4 Universální slučovač umožní sloučit dva libovolně blízké signály bez větších nároků na potlačení parazitních signálů přijímaných z jiných pásem(nebezpečí posunutí obrazu – vznik duchů). Při použití předzesilovače v anténní krabičce napájeného po kabelu od televizního přijímače, musí být slučovač zapojený mezi anténou a napájecí výhybkou průchozí pro napájení pouze na příslušném vstupu, aby nedošlo ke zkratu napájecího zdroje slučovačem nebo symetrizačním členem v anténě bez zesilovače.

5 Obráceně zapojeným kanálovým nebo pásmovým slučovačem rozdělíme (rozbočíme) signály z širokopásmové antény a pak je můžeme samostatně upravovat (zesilovat, filtrovat, zeslabovat) nebo rozbočit signál na tuner FM a televizní přijímač.

6 Pásmové a kanálové slučovače Pásmové a kanálové zesilovače s malým šumem jsou určeny pro zesílení slabých signálů při příjmu ze vzdálených vysílačů nebo tam, kde je slabý signál zaviněný útlumem dlouhého koaxiálního kabelu mezi anténou a přijímačem. K tomuto útlumu musíme přičíst také útlum při slučování a rozbočování. Anténní zesilovače mají na vstupu symetrizační člen 300/75Ω a jsou určeny k montáži do anténní krabičky. Napájení se provádí výhybkou po koaxiálním kabelu do výstupu zesilovače (stejnosměrným napětím +12V, střední vodič +). z hlediska vf techniky doporučujeme anténní zesilovače s F- zásuvkou na výstupu (provedení F), protože u něj nemá střední vodič koaxiálního kabelu možnost vyzařovat a není nebezpečí, že se zesílený signál naváže do vstupu zesilovače.

7 V případech, kdy do anténního zesilovače přichází několik televizních signálů, může dojít v místě, kde je silný rušivý vysílač, k intermodulačnímu zkreslení, křížové modulaci nebo se zesilovač zahltí a rozkmitá. Intermodulační zkreslení se projevuje rušivými proužkami v pozadí hlavního přijímacího obrazu a rušením ve zvuku, při křížové modulaci se na pozadí přijímaného obrazu objeví jiný televizní obraz nebo alespoň jeho části v podobě svislých a vodorovných tmavých čar. Tam, kde v rozvodu individuální televizní antény potřebujeme potlačit silný vysílač, který by svou přítomností vytvářel křížovou modulaci a znemožňoval by příjem slabších vysílačů, potřebujeme kanálový zesilovač.

8 Je-li však rušivý vysílač na sousedním kanále, nelze jej kanálovým zesilovačem odladit. Vše záleží na místních podmínkách. Pomoci může odlaďovač nebo kanálová zádrž, ne však bezprostředně vedle kanálu slabého přijímaného vysílače.

9 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII - 1.1.2 SLUČOVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google