Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Tranzistory 3 Vypracoval: Melichařík Lubomír Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR TRANZISTORY 3
- je třívrstvá součástka složená z různě dotovaných oblastí - emitor je na rozdíl od báze o několik řádů více dotován, má mnohem více volných nosičů náboje (NPN tranzistor se společným emitorem) elektronů, a ty zaplaví tenkou oblast báze - zvyšováním kladného napětí mezi bází a emitorem se ztenčuje oblast bez volných nosičů na rozhraní báze a emitoru - okolo napětí 0,6 V až 0,7 V pro (Si) začíná PN přechod báze-emitor vést elektrický proud. Tato část tranzistoru se chová jako klasická polovodičová dioda. - přivedením kladného napětí mezi kolektor a emitor, začnou být přebytečné elektrony odsávány z báze směrem ke kolektoru.

3 Podmínky pro správnou funkci tranzistoru jsou:
TRANZISTORY 3 Podmínky pro správnou funkci tranzistoru jsou: - tenká vrstva báze – podstata tranzistorového jevu. - emitor dotovaný více než báze - báze dotovaná více než kolektor - v bipolárním tranzistoru vedou proud také díry - proto se tomuto typu tranzistoru říká „bipolární“.

4 Základní zapojení TRANZISTORY 3
Zapojení tranzistorového zesilovače se společným emitorem.

5 TRANZISTORY 3 V elektronických obvodech může být tranzistor zapojen čtyřmi základními způsoby. Podle elektrody, která je společná pro vstupní i výstupní signál se rozlišuje zapojení se: Zapojení se společným emitorem (SE) - obrací fázi, proudové a napěťové zesílení je mnohem větší než 1.

6 TRANZISTORY 3 Zapojení se společnou bází (SB) - neobrací fázi, malé proudové zesílení (Ai<1), velmi malá vstupní impedance, velké napěťové zesílení (velikostně podobné jako zapojení SE), zapojení se využívá ve spínačích nebo ve zdrojích v části stabilizace.

7 TRANZISTORY 3 Zapojení se společným kolektorem (SC) (= emitorový sledovač) - neobrací fázi, velký vstupní odpor, velké proudové zesílení, menší napěťové zesílení (<1), využívá se ve sledovačích daného obvodu.

8 Aktivita pro žáky – povinný snímek Úkol, test, otázky … .
1. Vyjmenujte základní vlastnosti bipolárního tranzistoru. 2. Vyjmenujte základní podmínky pro správnou funkci tranzistoru.

9 2. Nakreslete zapojení tranzistoru se společným emitorem (SE).
Aktivita pro žáky – povinný snímek Úkol, test, otázky … . Dva snímky jsou nejlépe. 1. Nakreslete zapojení tranzistorového zesilovače se společným emitorem. 2. Nakreslete zapojení tranzistoru se společným emitorem (SE). 3. Nakreslete zapojení tranzistoru se společnou bází (SB). 4. Nakreslete zapojení tranzistoru se společným kolektorem (SC).

10 Použitá literatura Václav Malina Poznáváme elektroniku I.
Adrian Schommers Elektronika tajemství zbavená. ISBN


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google