Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Urči typy vět podle základních větných členů. Hřmí.________________ Bolí mě v zádech._______________________ Pozor! ____________________ Hoří.____________ Buďte tiše._________________ Byla slyšet hudba._______________________ Je mlhavo. _________________ Děti běhaly po parku. ____________________

3 Najdi ve větách podmět a urči jeho druh. Franta nás rozesmál. Koupili mu to už včera. Alík je náš malý pes. Žalobníčkové nejsou ve škole oblíbení. Je to k smíchu. Rozhlas dnes hlásil nebezpečí náledí. Ovoce jíme umyté. Ať se viník ihned přihlásí.Televize vysílala přenos fotbalového utkání. Asi tam nepřijdu.Ve vlaku nesmíme kouřit. vyjádřený všeobecný vyjádřený nevyjádřený

4 Přiřaď přísudky ke správným druhům. jmenný se sponou slovesný složený slovesný jednoduchý je smutný můžeme hrát přišla by byl novinářem budou zpívat začal se učit je chytrá chce kreslit musíme zaplatit je roztomilý byl vyčerpaný býval by křičel utíkejte modlili se směje se přestávají cvičit

5 Doplň správnou koncovku přísudku. Zahradníci vysázel___ záhony růží. Po parku se procházel__ důchodci. Na nočním nebi se třpytil__ hvězdy. Děvčata si zaplétal___ kopretiny do vlasů. Sněhuláci začal___ na jaře tát. Jabloně byl__ obalen__ květy. Ze zahrad se ozýval__ skřivani. Bílé beránky plul__ po obloze. Velikonoční vajíčka byl__ krásně vyzdoben__. Na stole stál__ mísy s jídlem. Papíroví draci létal__ dětem až k nebi. V křoví měl__ hnízdo kosi. Psi štěkal__ na celou ulici.

6 (vrány ‒ ptáci ‒ stíhačky ‒ vrtulníky) létali. (křídla ‒ broučci ‒ motýli ‒ lesy) šuměly. (rybáři ‒ čluny ‒ kachny ‒ ryby) dopluli. (pávi ‒ koťata ‒ ještěrky ‒ kočky) se vyhřívala. (kuřata ‒ vrabci ‒ slepice ‒ pěnkavy) zobali. (chlapci ‒ děvčata ‒ děti ‒ skřivani) švitořila. Které slovo v závorce odpovídá pravopisu v přísudku (zvýrazni).

7 Vytvoř graf věty jednoduché Nových příležitostí se chopilipodnikatelé západní Evropy. V krátkém časedobylvelkýkuszeměkoule.

8 Vytvoř graf věty jednoduché Děti dlouho pozorovaly malá hříbata. Palečekvysypalz měšečkusvépeníze.

9 Učebnice: STYBLÍK,V. a kol. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 2. vyd. Praha : SPN, 2004. ISBN 80-7235-103-6.


Stáhnout ppt "Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google