Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala."— Transkript prezentace:

1 K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala se točila svítila Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Doplň koncovky: peříčka poletoval_ kladiva bušil_ zrcadla se leskl_ pole se zelenal_ auta se rozjel_ housata se batolil_ jablka opadával_ koťata začal_ pít mléko letadla kroužil_ žihadla pálil_ světla svítil_ cukroví voněl_ počítadla se rozbil_ kůzlata se pásl_ jídla se vařil_ v pokoji byl_ dvě akvária a a a a a a a a a a a a a a a a Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Doplň ve větách koncovky příčestí minulého: Mýdla, která jsme koupili, krásně voněl _. Klubka se rozkutálel _ po celé místnosti. Štěňata se honil_ po dvoře a štěkal _. Kůzlata strkal_ do otevřených oken hlavy. Města se večer rozzářil _. Rajčata pěkně dozrál _. Umyvadla byl _ umyt _. Na dvoře si hrál_ děti. a a a a a a a a y a Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Poupě se rozvíjelo. V tělocvičně viselo pevné lano. Na větvi se kývalo jablíčko. Pádlo rozvířilo vodu. Na louce se páslo kůzle s jehnětem. Pod křídly kvočny se schovávalo kuře. Přepiš věty v množném čísle: Poupata se rozvíjela. V tělocvičně (v tělocvičnách) visela pevná lana. Na větvi (na větvích) se kývala jablíčka. Pádla rozvířila vodu. Na louce se pásla kůzlata s jehňaty. Pod křídly kvočny se schovávala kuřata. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Zapiš slovesa v závorkách ve správných tvarech čísla množného, času minulého: Všechna okna se (otevřít) …………….... Letadla před chvílí (odstartovat) …………….. Telata (pobíhat) ……………. po louce. U lesa (stát) ………….. dvě stavení. Děvčata (začít) ……….. zpívat. Na stole (ležet) ………… pouzdra s kružidly. otevřela odstartovala pobíhala stála začala ležela Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Oprav popletené věty : Kuřata zářil_. Pole zobal_. Okna plaval_. Kachňata se zelenal_. Holoubata se rozbil_. Světla poletoval_. Kuřata zobala. Pole se zelenala. Okna se rozbila. Kachňata plavala. Holoubata poletovala. Světla zářila. Oprav popletené věty a doplň koncovky příčestí minulého: Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 (slepice-kuřátka-ptáčci-husy) se schovávala. (hrušky-švestky-jablka-třešně) dozrávala. (jahody-banány-meruňky-rajčata) se sklízela. (psi-kůzlata-ježci-myšky) se honila. (zvířata-koně-pávi-krůty) se nakrmila. (lampy-okna-stoly-boty) se rozbila. Vyber ze závorky slovo, které patří k uvedenému slovesnému tvaru: Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Správné řešení (slepice-kuřátka-ptáčci-husy) se schovávala. (hrušky-švestky-jablka-třešně) dozrávala. (jahody-banány-meruňky-rajčata) se sklízela. (psi-kůzlata-ježci-myšky) se honila. (zvířata-koně-pávi-krůty) se nakrmila. (lampy-okna-stoly-boty) se rozbila. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala."

Podobné prezentace


Reklamy Google