Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_109 Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, druhé období Typická věková skupina: 9 let Metodické doporučení: snímek č. 5 při procvičování koncovek v příčestí minulém je vhodné dětem vytisknout, snímek č. 6 je dobrá výuková pomůcka Ověřeno v praxi dne: Ve třídě: 4. ročník Anotace: Shoda přísudku s podmětem Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák poznává skladební dvojice, žák časuje slovesa Speciální vzdělávací potřeby: děti s SPU učební materiál dostaly jako pomůcku pro jejich domácí přípravu Klíčová slova: podmět, přísudek, základní skladební dvojice Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák

2 Shoda přísudku s podmětem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Vacková. Dostupné na

3 Základní skladební dvojice
přísudek podmět

4 Takto postupuj při hledání základní skladební dvojice
1. Nejprve vyhledej přísudek. 2. Podmět vyhledáš otázkou 1. p. Kdo? Co? + přísudek. Např. Nejrychlejší kůň zvítězil v dostihovém závodě.

5 Základní skladební dvojice
přísudek la ly li podmět rodu středního rodu ženského rodu mužského životného rodu mužského neživotného

6 Pomůcka Čteme společně
(ti) kamarádi………(oni) běželi (ty) ženy…………(ony) spěchaly (to) prase…………….(ono) chrochtalo (ta) kuřata…………….(ona) pípala (ta) mláďata………….(ona) rostla (ty) zvony…………….(ty) bily

7 Rod střední Vyhledej základní skladební dvojice a doplň.
Zadrnčel_ velká zrcadla. Po dvoře pobíhal_ kachňata a kuřata. V domě světla zhasl_. Na jabloni dozrál_ jablka. Kola na autě se rozbil_. Poupata na růži jsou napaden_ mšicemi.

8 Rod střední Vyhledej základní skladební dvojice a doplň.
Zadrnčela velká zrcadla. Po dvoře pobíhala kachňata a kuřata. V domě světla zhasla. Na jabloni dozrála jablka. Kola na autě se rozbila. Poupata na růži jsou napadena mšicemi.

9 V hluboké tůni kvákal_ žáb_. Mladé dívky plaval_ v moři.
Rod ženský Vyhledej základní skladební dvojice a doplň. Patří sem úplně vše? Lodě plul_ na jezeře. V hluboké tůni kvákal_ žáb_. Mladé dívky plaval_ v moři. Všude kolem lodě plaval_ hejna rybek. Na louce bzučel_ včel_ a vos_. Maminky měl_ strach o své děti. Děti pracoval_ na zeleninové zahrádce.

10 V hluboké tůni kvákaly žáby. Mladé dívky plavaly v moři.
Rod ženský Vyhledej základní skladební dvojice a doplň. Patří sem úplně vše? Lodě pluly na jezeře. V hluboké tůni kvákaly žáby. Mladé dívky plavaly v moři. Všude kolem lodě plavala hejna rybek. Na louce bzučely včely a vosy. Maminky měly strach o své děti. Děti pracovaly na zeleninové zahrádce.

11 Citace Obrázky: Klipart


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google