Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Motýli sešity koně autobusy domy míče strojvedoucí přátelé skákaly jezdily poletovali stávkovali se rozdávaly se bavili dupali se stavěly K daným podstatným.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Motýli sešity koně autobusy domy míče strojvedoucí přátelé skákaly jezdily poletovali stávkovali se rozdávaly se bavili dupali se stavěly K daným podstatným."— Transkript prezentace:

1 motýli sešity koně autobusy domy míče strojvedoucí přátelé skákaly jezdily poletovali stávkovali se rozdávaly se bavili dupali se stavěly K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Doplň koncovky: autobusy přijížděl_ keře se rozrůstal_ hrady chátral_ uhodil_ mrazy ohně plápolal_ nosy jim zrudl_ mrazem duby na podzim zlátl_ drahokamy zářil_ zachránci pomáhal_ diváci byl_ zklamáni trpaslíci hlídal_ své poklady malíři restauroval_ obrazy poslanci uzavřel_ dohodu čápi odlétal_ kuchaři vařil_ bratři se domluvil_ y y y y y y y y i i i i i i i i

3 Na stěnách visel_ obrazy. Stroje pracoval_ na plný výkon. Nad střechami kroužil_ holuby. Naši sportovci se stal_ vítězi. Lidé se probudil_ do krásného dne. Na pouti se sešl_ davy lidí. S přáteli jsme jel_ na výlet. Doplň ve větách koncovky příčestí minulého: y y i i i y i

4 Na zahradě stál úl. Pytel obilí byl připraven k naložení. Pod domem byl velký sklep. Pes vyl na rozzářený měsíc. Pěstitel zeleniny prohlížel svůj skleník. Chlapec kreslil motýla. Přepiš věty v množném čísle: Na zahradách stály úly. Pytle obilí byly připraveny k naložení. Pod domy byly velké sklepy. Psi vyli na rozzářený měsíc. Pěstitelé zeleniny prohlíželi své skleníky. Chlapci kreslili motýly.

5 Nad městem (zvedat se)..………… mraky. Počítače nám (usnadnit) …………… práci. Knedlíky na stole úplně (vychladnout) …………. Tatínkové (nést) ……….. děti na zádech. Na plátně (ukázat se) ………….. dinosauři. Kluci (zabalit) …………… dárek pro maminku. Zapiš slovesa v závorkách ve správných tvarech čísla množného, času minulého: se zvedaly usnadnily vychladly nesli se ukázali zabalili

6 Psi rozkvetl_. Hadi se rozléhal_. Motýli štěkal_. Traktory poletoval_. Keře syčel_. Hlasy vyjel_. Oprav popletené věty a doplň koncovky příčestí minulého: Psi štěkali. Hadi syčeli. Motýli poletovali. Traktory vyjely. Keře rozkvetly. Hlasy se rozléhaly.

7 (jeřáby-vozíky-jestřábi-stroje) se zvedali. (hrady-lvi-kamzíci-chlapci) stály. (muži-kuchaři-stroje-zedníci) pracovaly. (plechy-stromy-dědečkové-děti) se ohýbali. (kluci-kosi-kohouti-míče) skákaly. (vrány-havrani-kachny-sýkorky) letěli. Vyber ze závorky slovo, které patří k uvedenému slovesnému tvaru:

8 Správné řešení: (jeřáby-vozíky-jestřábi-stroje) se zvedali. (hrady-lvi-kamzíci-chlapci) stály. (muži-kuchaři-stroje-zedníci) pracovaly. (plechy-stromy-dědečkové-děti) se ohýbali. (kluci-kosi-kohouti-míče) skákaly. (vrány-havrani-kachny-sýkorky) letěli.


Stáhnout ppt "Motýli sešity koně autobusy domy míče strojvedoucí přátelé skákaly jezdily poletovali stávkovali se rozdávaly se bavili dupali se stavěly K daným podstatným."

Podobné prezentace


Reklamy Google