Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Perlorodka mezi péčí, volbou, a kontrolou: Lokální praktiky v ochraně životního prostředí/Karel Čada.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Perlorodka mezi péčí, volbou, a kontrolou: Lokální praktiky v ochraně životního prostředí/Karel Čada."— Transkript prezentace:

1 Perlorodka mezi péčí, volbou, a kontrolou: Lokální praktiky v ochraně životního prostředí/Karel Čada

2 Výskyt perlorodky v ČR (AOPK ČR, 2013)

3 Perlorodka - pečeť čisté řeky Čistota vody Přírodní řeka s jílem nezanesenými štěrkopískovými lavicemi, prokysličeným dnem a meandry. Široká síť potůčků ̊, stružek a podzemních proudu ̊, přinášející výživnou potravu. Listnáče, keře a byliny s výživným listovým opadem v povodí V létě vodu teplejší než 15°C Přítomnost mladých pstruhu ̊ Žádné havárie

4 Zemědělci v režimu péče, kontroly a volby Režim péče: je založen na znalosti nabité zkušeností, na lokálním kontextu či na dovednosti a zručnosti. Přijetí nejistoty. “Dobrá péče vyžaduje pozornost, citlivost a adaptaci tváří v tvář stále se měnícím podmínkám.” (Krzywoszynska 2015) Režim kontroly je spojován s praktikami jako jsou audity, standardy, registrace či regulace. Souvisí s byrokratizací zemědělských provozů a jejich závislostí na kontrolovaných a vykazovatelných dotacích. Režim volby je spojován s ekonomickými incentivy, individualistickou volbou či racionální kalkulací. Součástí projektového řízení zemědělství. Vzhledem k ochraně životního prostředí je centrální konflikt mezi (1) budováním citlivosti, (2) komunikováním pravidel a (3) vytvářením ekonomické motivace.

5 Typy hospodaření a režimy péče, kontroly a volby PéčeVolba a kontrola Menší zemědělci Péče o pozemek, situační kontext rozhodnutí, konflikt péče s režimem kontroly (například doba sečí), vlastní reflexe zemědělské praxe Nekvalitní technika, vypouštění odpadu, zvířata ve vodním toce. Nemají motivaci, ani peníze k tomu, aby zlepšili svůj provoz. Špatná dosažitelnost. Větší zemědělci Péče o pozemky i o lidi (zajištění práce). Investice do krajiny (sázení alejí, vysazování zvířat) bez očekávání ekonomického návratu, přenos dobré praxe, budování dobré reputace. Snaha o dosažení minimálního množství skotu na půdní jednotku. Mulčování luk.

6 Proč jsou k ochraně nejvíce kritičtí ti, jejich praxe je v režimech péče Orgány ochrany přírody a krajiny dominantně přistupují k zemědělcům z pozice režimu kontroly. Standardizace a byrokratizace režimů kontroly v ochraně přírody. Používání vědeckých nástrojů. Nedostatečná flexibilita vzhledem k lokálnímu kontextu. Odmítavá reakce těch, kteří dominantně vnímají svou činnost skrze režim péče. Jejich praxe má pro ně výrazně vyšší emocionální hodnotu. Obávají se omezení na základě standardních pravidel. Ochrana přírody stereotypně replikuje rétoriku spojující si malé zemědělce s režimem péče. Stigmatizuje velké zemědělce, kteří přistupují ke svému hospodaření s péčí.

7 Děkuji za pozornost! kcada1@gmail.com 7


Stáhnout ppt "Perlorodka mezi péčí, volbou, a kontrolou: Lokální praktiky v ochraně životního prostředí/Karel Čada."

Podobné prezentace


Reklamy Google