Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: PŘÍVLASTEK, druhy přívlastků ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1427

2 Anotace : Materiál je určen pro žáky 7.tříd Slouží jako výkladový a procvičovací materiál k učivu o rozvíjejícím větném členu – přívlastku Snímek č.3 – přívlastek, přívlastek shodný, neshodný Snímek č.4 – žáci vyhledávají přívlastky, rozlišují PKS a PKN Snímek č.5 – žáci doplňují k daným slovům PKS a PKN Snímek č.6 – žáci mění PKS v PKN Snímek č.7 – žáci mění PKN v PKS Snímek č.8 – přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný Snímek č.9 – žáci rozlišují přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný a doplňují čárky Snímek č.10 – žáci doplňují k daným slovům přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný

3 PŘÍVLASTEK (PK) Závisí na podstatném jméně, blíže určuje jeho význam, tvoří s ním skladební dvojici Ptáme se na něj : JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? Bývá vyjádřen 1,2,3,4,infinitivem Druhy : shodný (PKS) – shoduje se s řídícím členem v pádě, čísle a rodě, stojí obvykle před řídícím členem př: mohutné stromy, naše škola, druhý závod neshodný (PKN) – neshoduje se s řídícím. členem v pádě, stojí za řídícím členem. př: bazén s vodou, cesta lesem, nápis nekouřit

4 PŘÍVLASTEK Vyhledej přívlastky, urči, jakým slovním druhem jsou vyjádřeny, rozliš přívlastek shodný a neshodný Putovali jsme hlubokým lesem do malebné vesničky. Na kraji města jsme odbočili do ulice Pod Věží. Prošli jsme kolem nízkých domů ze dřeva. Vyhrál boj s nemocí. Touha pracovat ho hnala dopředu. Chladné počasí nám znemožnilo výlet do Prahy.

5 PŘÍVLASTEK Doplň k daným slovům přívlastek shodný a neshodný : shodný neshodný pohádka most rohlík chuť domorodec

6 PŘÍVLASTEK Změň přívlastek shodný v neshodný : Adélčini rodiče byli vystrašeni. Sportovní zprávy právě skončily. Jablkový koláč nám velmi chutnal. Děda vyrábí dřevěné lodičky. Pod stromeček jsem dostal pohádkovou knížku. Rakovnické náměstí patří mezi nejdelší v ČR.

7 PŘÍVLASTEK Změň přívlastek neshodný ve shodný : Babička upekla buchty s povidly. Chodníky ve městě byly čisté. Hráči Sparty překvapili svým výkonem. Děti pouštěly po obloze draky z papíru. Maminka mi koupila šaty s puntíky. Navštívili nás příbuzní z Pardubic.

8 PŘÍVLASTEK Druhy : NĚKOLIKANÁSOBNÝ – skládá se z několika souřadně spojených přívlastků, oddělují se čárkou, pokud nejsou spojeny spojkou, před kterou se čárka nepíše př: Koupil si citronovou a čokoládovou zmrzlinu. POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ – spojení jména a přívlastku je dále blíže určeno dalším přívlastkem, neodděluje se čárkou př : Koupil si výbornou citronovou zmrzlinu.

9 PŘÍVLASTEK Rozliš přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející, doplň čárky : Kůň napadal na levou přední nohu. Hanka je milá zdvořilá dívka. Kytici uvázala z červených modrých žlutých květů. Lucie obývala krásný slunný pokoj. Máme na výběr ruský anglický francouzský jazyk. Těším se letní prázdninové dny.

10 PŘÍVLASTEK Doplň k daným podstatným jménům přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející : postupně rozvíjející několikanásobný ruka svetr žák ulice rodiče

11 Zdroj : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google