Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma: 4A_PD5.roč. Datum ověření: VM ověřen dne 13. 5. 2013 v 5.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují s tématem rozmnožovací soustava. Osvojují si vědomosti o stavbě a funkci ženských pohlavních orgánů. Učivo na závěr procvičují. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

2 soustava orgánů sloužící k rozmnožování

3 ŽENSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY vejcovody vaječníky děloha děložní hrdlo pochva

4 Vaječník Žena má dva vaječníky. Vaječníky jsou ženské pohlavní žlázy. Ve vaječníkách dozrávají vajíčka. Vajíčko je ženská pohlavní buňka. Vajíčko se uvolňuje každý měsíc.

5 Vejcovod Žena má dva vejcovody. Je to dlouhá úzká trubice. Vejcovodem putuje oplodněné vajíčko z vaječníku do dělohy, kde se vyvíjí v embryo a po několika týdnech v plod.

6 Děloha  V děloze se vyvíjí lidský zárodek.  Nejdříve se nazývá embryo.  Od 9. týdne se jmenuje lidský zárodek plod.

7 Vznik nového života oplození zárodek dítě embryo plod

8 Menstruace  Každý měsíc se z vaječníků uvolňuje vajíčko, které poté putuje vejcovodem do dělohy.  Sliznice dělohy se silně prokrvuje.  Vajíčko se každý měsíc odlučuje i s vnitřním povrchem (sliznicí) dělohy ven. U dívek začíná mezi 11.-15. rokem.

9 Puberta  Pohlavní orgány dozrávají v období puberty. Co se děje se ženou? nastává růst prsů rozšiřují se boky rostou chlupy v podpaží ochlupení menstruace hormony Čím je to způsobeno?

10 Opakování 1) Popiš cestu vajíčka. 2) Kde vznikají vajíčka? 3) Kde se vyvíjí plod? ve vaječnících v děloze

11 Opakování  Doplň správné názvy.

12 Opakování  1) Co je to menstruace?  2) Jak dlouho se vyvíjí zárodek v matčině těle?  3) Co způsobuje změny v pubertě? 9 měsíců hormony Sliznice se odlupuje v kusech ven.

13 Použití zdroje: FAIGL, Ladislav. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 15.9.2012]. Dostupný na WWW:. Ostatní obrázky byly použity z klipartu. Citace: Anotace: Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:"

Podobné prezentace


Reklamy Google