Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Minerální vody

2 Jde označení pro vodu z přírodních zdrojů. V České republice je tento termín užíván v souladu s normou ČSN 86 8000 pro přírodní vody s vyšším obsahem rozpuštěných látek, vody proplyněné, s vyšší teplotou nebo s vyšším obsahem radioaktivních látek než je u běžných vod v okolí.

3 Množství a vyváženost minerálních látek určuje typickou chuť pro každou minerálku. Požadavky na minerální vodu: Musí být na výstupu hygienicky nezávadná; Nesmí být mikrobiologicky upravována; Přesné složení minerální vody musí být uvedeno na etiketě společně s datem plnění a spotřeby.

4 Podle teploty zřídla: a/ chladné (do 20 °C); b/ vlažné (20–30 °C); c/ horké (nad +50 °C). Rozdělení minerálních vod

5 Podle obsahu plynu: a/ kyselky – obsahují oxid uhličitý; b/ sirovodíkové; c/ metanové; d/ dusíkové.

6 Podle převažujících minerálních látek: a/ alkalické (sodík); b/ zemité (vápník, hořčík); c/ hořké (hořčík, síra); d/ železité (železo).

7 Podle účinku na organismus a/ stolní – nemají účinek na organismus (Mattoni, Korunní, Poděbradka, Ondrášovka); b/ léčivé – mají léčivé účinky, jejich chuť není vždy lahodná. Pro vysoký obsah minerálních látek nejsou určeny pro každodenní užívání (karlovarské minerální vody z různých pramenů, Šaratice, Zaječická hořká voda, Vincentka).

8 Převážně léčivé – mají jemné léčivé účinky (Bílinská kyselka, Mlýnský pramen). Léčivé minerální vody se většinou plní do skleněných zabarvených lahví pro zachování původní hodnoty; Stolní minerální vody a ochucené minerálky se plní do plastových lahví.

9 Dlouhodobé pití minerálních vod není vhodné; Minerálky je třeba střídat a doplňovat pitím jiných druhů nápojů nebo stolní vody.

10 Zaječická hořká voda pochází ze Zaječic u Mostu v Čechách a má projímavý účinek; používá se při ochablosti střev, chorobách žaludku a střev, otylosti, kornatění tepen, zácpě, nadýmání, onemocnění jater atd. Účinky některých minerálních vod na organismus

11 Vincentka je přírodní minerální voda vyvěrající v Luhačovicích; je zbytkového mořského původu; používá se k pitným a inhalačním kůrám; má řadu léčebných účinků: při onemocnění dýchacích cest a hlasivek, chorobách látkové výměny, žaludečních a dvanáctníkových vředech, diabetes melitus a dalších onemocněních.

12 ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o. 2004. 116 s. ISBN 80-7320- 054-6. str. 84–85. Minerální voda. In: Wikipedia [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Miner%C3%A1ln%C3%AD_v oda Zdroje

13 Obrazový materiál: Franzfoto. [cit. 2013-07-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karlovy_Vary_%28Karlsbad%29_- _Vr%C3%ADdlo_hot_springs.JPG?uselang=cs Paolo Neo. [cit. 2013-07-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bubbles_in_glass_of_water.jpg Gryffindor. [cit. 2013-07-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mattoni_Water_advertisement.JPG Tomáš Páv. [cit. 2013-07-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luhacovice_Vincentka.JPG


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google