Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2  Je malá, primární, sociální skupina.  Spojená příbuzenstvím, manželstvím nebo adopcí.

3  Je zvláštní sociální vztah mezi dvěma nebo více jedinci  Příbuzenství:  Pokrevní – členové rodiny mají biologicky společného alespoň jednoho předka  Afinita (švagrovství) – sociální vztah mezi jedinci, založený na sňatku nebo adopci

4  Bratr mé matky  Matka mého otce  Manželka mého bratra  Dcera bratra mé matky  Syn mého otce  Syn mé babičky  Sestra mého otce  Matka mého manžela  Otec mé matky  Strýc  Babička  Švagrová  Sestřenice  Bratr  Strýc nebo otec  Teta  Tchyně  Děda

5  Úplná rodina  Neúplná rodina  Rekonstituovaná  Vícegenerační  Matka, otec a nejméně jedno dítě  Chybí jeden z rodičů  Rodina vzniklá dalším sňatkem  Rodina s prarodiči

6  Společensky uznávaný, legalizovaný, partnerský vztah mezi dvěma partnery za účelem založení rodiny a výchovy dětí.

7  Monogamie – forma manželství, ve které muž (manžel) žije pouze s jednou ženou (manželkou)  Polygamie – je forma manželství jedince jednoho pohlaví s více jedinci druhého pohlaví a) Polygynie – muž žije s několika manželkami b) Polyandrie – žena žije s několika muži (manželi)

8  Manželské soužití  Výchova dětí  Vzájemná pomoc  Ekonomická funkce

9  Je vymezena vznikem manželství – sňatkem – a ukončením manželství v důsledku úmrtí jednoho z manželů nebo rozvodu.

10  Občanský sňatek – před starostou nebo pověřeným členem obecního (městského) zastupitelstva, v jehož obvodu má jeden z nich trvalé bydliště, za přítomnosti matrikáře  Církevní sňatek – snoubenci učiní prohlášení o uzavření manželství před příslušným orgánem církve

11  Je i rodina se šesti dětmi malá sociální skupina?  Po jak dlouhé době by měli snoubenci uzavírat manželství?  Víte, co musíte udělat v případě, že se rozhodnete uzavřít manželství?  Malá, nebo velká svatba?  Je nutné uzavírat manželství pro šťastný a spokojený život?

12  JIRÁSKOVÁ, Věra. Občan v demokratické společnosti. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999, 311 s. ISBN 80-858-5078-8.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google