Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_02.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_02."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_02 Prevence

2 Definice prevence Prevence znamená soustavu opatření, která mají předcházet nemocem či úrazům. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ Zkusme ještě jednou vypsat, co všechno se podle tebe může pod pojmem prevence skrývat. Tentokrát už ale každý sám. Zdravá výživa Pohyb Očkování Hygiena Vitamíny Ochrana zdraví při práci či sportu Otužování Správná hmotnost Nekouřit, nepít, nefetovat Kondom A právě o těchto věcech si budeme v této prezentaci povídat.

3 Zdravá výživa Co to vlastně je ta zdravá výživa? Vypadá to úplně jednoduše a všichni dospělí si myslí, jak dobře tomuto tématu rozumí. Ale někdy je to docela věda a taky trošku alchymie Tak si dáme na úvod zase definici. Zdravá výživa je taková, která udržuje organismus v rovnováze. Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyžaduje vyvážený příjem: základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody. (1)

4 No a teď si vyzkoušíme, co víš o zdravé výživě ty. Připrav si pastelky a budeme kroužkovat: bílkoviny – červeně tuky- žlutě cukry - zeleně Dort Jitrnice tvaroh Hamburger mléko Hranolky Sója Šlehačka Šunka Vejce Řízek Meloun Brambory Čočka rýže

5 Pohyb Děti si teprve budují svalový korzet. Důležitý je pro ně nácvik správného držení těla. Pohyb by u nich měl vést k rovnoměrnému rozvoji, proto by se pohybové aktivity měly střídat. Děti by nikdy neměly mít silový trénink s činkami, protože do 15 let jim rostou kostní chrupavky, které by přetížení mohlo nenapravitelně poškodit. Dospělé ženy by se měly zaměřit na posilování lopatkových svalů a vnějších partií paží, je to prevence bolestí zad. Pravidelné protahování hlubokého ohybače hlavy pomáhá ke správnému držení těla, ženy se tak mohou zbavit migrén. Zpevnění pánevní oblasti uleví od menstruačních bolestí, usnadní těhotenství a urychlí porod. Muži by při posilování měli věnovat pozornost hlavně zádovým a břišním svalům, které pomáhají ke správnému držení těla a navíc napomáhají předcházet usazování tukových zásob a růstu tzv. pivního bříška. Vhodným a pravidelným cvičením je možné nejenom vytvarovat problematické partie, ale hlavně předejít zdravotním problémům, jako jsou bolesti hlavy, zad a kloubů, srdeční a dýchací problémy, ale i úrazy.

6 Duševní hygiena Duševní hygiena neboli psychohygiena je věda o tom, jak si chránit a upevňovat duševní zdraví a jak zvyšovat odolnost člověka vůči nejrůznějším škodlivým psychickým vlivům. Cíle psychohygieny: - pr evence psychosomatických a psychických nemocí. - udržení dobré pracovní či učební výkonnosti či její zvýšení - udržení fungujících sociálních vztahů a jejich upevnění - zvýšení osobní spokojenosti Jak tohoto cíle dosáhnout? - hygienické a estetické pracovní prostředí s vhodnými podmínkami, - kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, - vhodné rozložení odpočinku, - organizace práce, - relaxační techniky, - systém hodnot.

7 Zkusme se na chvíli zastavit u systému hodnot. Jak ten může příznivě ovlivnit naše zdraví? Každý člověk si svůj hodnotový systém vytváří sám a nebo ho nevědomky přebírá od blízkých či vrstevníků. Když si uvědomíme co je pro nás hodnotné= důležité (láska, přátelství, peníze, sociální statut, vítězství, body do žebříčku…), vzniká potřeba tyto hodnoty mít a nebo se jim alespoň co nejvíc přibližovat. Když si člověk vybere vhodné hodnoty, na kterých bude ulpívat, může tak zlepšovat svůj fyzický i duševní stav. Pokud se navíc k hodnotám bude dostatečně přibližovat či si je přímo plnit, bude spokojený a duševní pohoda je jedním z nejdůležitějších předpokladů zdraví. Bohužel to samozřejmě platí i obráceně. Nevhodné hodnoty k našemu zdraví příliš nepřispívají a frustrace z neúspěchu na psychické pohodě také nepřidá.

8 Očkování Očkování nebo také lékařsky vakcinace je proces, při kterém je podávána očkovací látka – antigen (molekula, která je schopná vyvolat tvorbu specifických protilátek) s cílem posílení imunitního systému. Tím je pak organismus při setkání s chorobou lépe připraven, rychleji vyrábí protilátky a člověk buď vůbec neonemocní a nebo je průběh nemoci velmi mírný. V ČR je na rozdíl od většiny západoevropských států pro některé nemoci povinné. Víš proti jakým nemocem jsi očkován? - Záškrt - Tetanus - Černý kašel - Haemophilus influenzae B - Přenosná dětská obrna - virus - Virová hepatitida B - Spalničky - Příušnice - Zarděnky

9 Hygiena Dobrá hygiena pomáhá zdraví, kráse, pohodlí i sociálnímu styku. Přímo podporuje prevenci a izolování nemocí. Tedy jsme-li zdraví, dobrá hygiena nám pomůže vyhnout se nemoci a jsme-li nemocní, dobrá hygiena může redukovat rozšiřování nákazy od nás na druhé. Na druhou stranu přehnaná hygiena může vést ke snížení přirozené odolnosti a obranyschopnosti a ke zhoršení zdravotního stavu. Mytí je nejčastější příklad hygienického chování a obvykle se provádí vodou a mýdlem nebo saponátem. Proč ale? Mýdlo nebo saponát pomáhají odstranit mastnotu a narušit tak nečistotu, která pak může být snadněji umyta.

10 Otužování Otužování je metoda posílení imunitního systému. Obvykle se pod pojmem otužování rozumí sprchování studenou vodou či plavání ve studené vodě, v širším slova smyslu však i saunování, celoroční sportování ve volné přírodě atd. Otužování pomocí studené vody slouží k předcházení chorobám spíš než k jejich léčení. Podle propagátorů otužování pomáhá při prevenci proti nachlazení, chřipce, angíně, případně dalším nemocem, např. vysokému krevnímu tlaku nebo bolestem zad, hlavy apod.

11 1.Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health [online]. Světová zdravotnická organizace, 2002, [cit. 2010-11-19]. Dostupné online. Obr. 1.: Ice_swimming. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-08-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ice_swimming_46.jpg Obrázky galerie Klipart. Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Prevence chorob a úrazů.. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_02."

Podobné prezentace


Reklamy Google