Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-14-20_ BIOMETRIE V EZS Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Inteligentní dům Ročník: III. Datum tvorby: 10.1.2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Biometrie – vědní obor zabývající se studií člověka se zaměřením na jeho fyziologické charakteristiky. Verifikace – Uživatel zadá svoji identitu a následně poskytne své biometrické údaje, které se porovnají s daty uloženými v databázi. Většina fyziologických biometrických charakteristik je po dobu života člověka neměnná. Patří sem: otisk prstů geometrie ruky, tvar článku prstu, struktura žil a zápěstí oční sítnice DNA

4 Podstatou ověření konkrétního uživatele pomocí biometrických dat, je vždy prvotní sejmutí dat, jejich uložení a následné porovnání těchto dat s tady uživatele, který žádá o přístup do zabezpečené oblasti. Geometrie ruky využívá v systémech s menším stupněm zabezpečení. Struktura žil a zápěstí Otisk papilárních linií nejběžnější na prstech nebo dlani. Tvar článku prstu a pěsti Oční sítnice METODY MĚŘENÍ BIOMETRICKÝCH ZNAKŮ

5 ČTEČKA OTISKU PRSTŮ Toto zařízení je díky kompaktnímu designu malé a lze jej umístit přímo na rám dveří. Díky přesnému a odolnému optickému snímači a speciálnímu programu pro vyhodnocování otisků představuje maximálně spolehlivé řešení zajištění přístupu. Do paměti lze načíst potřebný počet otisků. Po přiložení prstu dojde k zdigitalizování otisku a je prohledávána vnitřní paměť se vzorky. Pokud je nalezena shoda, je provedena výstupní operace na základě nastavení.

6 ČTEČKA GEOMETRIE RUKY Toto zařízení snímá otisk celé ruky. V tomto případě se neporovnávají jednotlivé otisky prstů, ale kompletní geometrie končetiny. Rozvržení prstů, jejich délka, tloušťka a tvar se velmi snadno konfrontují s databází.

7 ČTEČKA OČNÍ SÍTNICE Snímání a měření se provádí infračervenou LED diodou. Uživatel se dívá do předem určeného bodu. Sítnice je složena z nervových buněk, které se naskenují a převedou do digitální podoby. Tato metoda je extrémně spolehlivá a přesná, a tak se používá v systémech s vysokým stupněm zabezpečení.

8 Pro široké použití lze systémy kombinovat – např. biometrický zámek s klikou. Lze jej namontovat na běžné dveře. Z vnější strany obsahuje snímač otisku prstů a elektromagneticky ovládanou kliku, která je v klidové, základní poloze. Po přiložení prstu a sejmutí známého otisku prstu se klika aktivuje a na krátkou dobu (cca deset vteřin) umožní otevření zámku.

9 Využití biometrických měření má v současném světě velmi široké uplatnění a to ať už se jedná o sféru soukromou, komerční, či státní. Ceny jednotlivých komponent na ověření údajů jsou již přijatelné a nabídka na trhu je rozsáhlá. Je zřejmé, že v informačních technologiích a elektronice, platí, že se rychle vyvíjejí systémy a inovace pro měření biometrických charakteristik. To platí i pro metody, jak se bránit proti falšování údajů a obcházení čtecích zařízení.

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: Výpis z norem ČSN ŠČUREK, Radomír. Biometrické metody identifikace osob v bezpečností praxi. HALOUZKA, Kamil. Fyzická bezpečnost: Téma: Elektrická zabezpečovací signalizace, vstupní systémy, biometrická kontrola vstupu [online]. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google