Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-14-18_ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY-17 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Inteligentní dům Ročník: III. Datum tvorby: 10.1.2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Mezi další systémy pro zabezpečení bezpečnosti osob nebo objektů patří ozvučovací systémy a systémy místního rozhlasu. Tlakový reproduktor pro venkovní použití Siréna piezo pro vnitřní použití Tlakový reproduktor pro vnitřní použití

4 Dalším typem EZS jsou přístupové systémy a část využití mechanických zabezpečovacích prostředků. Ozvučovací systémy jsou používány pro zesilování řeči nebo hudby a jejich směrování do požadovaných prostor. Systém místního rozhlasu a evakuační systém je určen v první řadě pro přenos předem nahraných publikovaných zpráv. Rovněž lze Pokud jde o systém používaný k řízení evakuace při požáru, používá se často název Požární rozhlas. Zvukový systém pro nouzové účely musí umožňovat vysílání srozumitelné informace o opatřeních, které je třeba uskutečnit k ochraně životů.

5 Přístupové, docházkové a komunikační systémy Systémy sledují, evidují a řídí průchod osob do vymezených prostor na základě definovaných oprávnění. Prostřednictvím tohoto systému se chrání majetek, získává se přehled o pohybu pracovníků a tedy současně i zdraví a život osob v chráněném prostoru. Osoby využívající vstup do zabezpečených prostor používají identifikační prvek. Systémy lze realizovat samostatně, nebo mohou být integrovány jako součást jiných bezpečnostních systémů.

6 Docházkové systémy: Slouží ke sběru informací o čase a důvodu průchodu místem kontroly. Používají se kontaktní nebo bezkontaktní identifikační prvky. Docházkové systémy lze propojit se systémy elektronické zabezpečovací signalizace (požární aj.). Jedná se o zabezpečení objektu nebo ochranu osob.

7 Domácí telefony: Umožňují účinné řešení pro kontrolovaný vstup osob do objektu. Používají se i pro vnitřní komunikaci mezi osobami v objektu, tzv. interkom. Základní sestavu tvoří jedna venkovní dveřní jednotka s kamerou a jedna vnitřní zobrazovací jednotka s LCD displejem.

8 Při zřizování kontroly vstupů je důležité zvolit optimální systém z hlediska použití, nutné bezpečnosti a účinné kontroly vstupu. Nejčastějším vstupním opatřením je tzv. fyzická kontrola ostrahou daného objektu. Elektrická zámková zařízení a systém pro zabezpečení oblastí, zařízení a systém sloužící k elektronickému prokazování oprávněnosti a totožnosti osob řeší vyhláška Národního bezpečnostního úřadu o objektové bezpečnosti.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: Výpis z norem ČSN Ing. Jiří Kindl-Projektování bezpečnostních systémů http://cs.wikipedia.org/wiki/Kamerov%C3%BD_syst%C3%A9m http://sdeleni.idnes.cz/opticke-kabely Ing. Marek Čadík, Ph.D.- Objektová bezpečnost II http://www.dyxum.com/columns/photoworld/Technical_knowledge/Physics_o f_noise.asp Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google