Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná."— Transkript prezentace:

1 Senzory pro EZS

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-12-08_Optoelektronické snímače Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Senzory pro EZS Ročník: II. Datum tvorby: 10.03.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Optoelektronický snímač snímá a předzpracovává paprsek ve světelném nebo infračerveném spektru. Analogové optoelektronické snímače Na obrázku je znázorněn optoelektronický člen integrující v jednom pouzdře zdroj paprsku i snímač paprsku. Světlo LED diody V1 je opticky zaostřeno do úzkého paprsku. Dopadne-li paprsek na reflektující plochu, která je v zorném poli snímacího objektivu, je odražené světlo sejmuto a zpracováváno snímačem.

4 Paprsek odraženého světla dopadne do bodu M na fotodetektoru V2. Detektor je tvořen křemíkovou destičkou s velkým odporem, pokrytou na snímací straně vrstvičkou s vodivostí typu P a na druhé straně vrstvičkou s vodivostí typu N. Po dopadu paprsku se stane vrstvička P v bodě M propustnou a bod M se stane místem, ve kterém se dělí proud na (-) a (+). Rozdíl mezi proudy je zesílen diferenciálním zesilovačem A1, linearizován a jako výstupní signál veden k dalšímu zpracování pro potřeby regulace nebo řízení. Tyto snímače lze použít např. při měření úbytku výšky materiálu při frézování nebo při válcování. LED dioda V1 vysílá světelné impulsy s kmitočtem řádově MHz. Tyto snímače lze použít i při velmi rychlém pohybu snímaného materiálu. Protože snímač pracuje s infračerveným paprskem, není rušen viditelným světlem.

5 Také Při odměřování dráhy číslicovými snímači je možno odměřovat např. motorem a kuličkovým šroubem ovládaný přímočarý pohyb, například nožových saní soustruhu. Přímočarý posuv je možno snímat přesně na čárovém pravítku s pravidelným čárovým nebo štěrbinovým (clonovým) rastrem. Číslicové optoelektronické snímače Při posuvu clonového pravítka se přerušuje paprsek mezi zdrojem a snímačem a určité rychlosti odpovídá určitý kmitočet pulzů na výstupu snímače.

6 Je-li čítač pulzů ze snímače paprsku u clonového kola vynulován, je počet pulzů během pohybu úměrný velikosti posuvu (nožových saní soustruhu). Měření je tedy inkrementální (přírůstkové). Měření může tedy začít z kterékoliv polohy (referenčního bodu), ve kterém vynulujeme registr čítače. Vynulování může být způsobeno nulovou (indexovou) značkou na clonovém pravítku (vnitřní nulování) nebo vnějším signálem (vnější nulování). Výstupní signál y2 z čítače nebo kmitoměru je možno přivést na ukazatel, regulátor polohy, nebo řídící jednotku CNC zařízení.

7 Měření dráhy je možno uskutečnit také snímáním absolutní polohy udané binárním grayovým kódem na skleněném pravítku (každý dílek obsahuje informaci o poloze). Grayův kód je sestaven tak, že se při přechodu mezi sousedními čísly mění jen jeden bit binárního kódu.

8 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu snímačů fyzikálních veličin. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých obvodů pro systémy EZS. Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google