Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnetická slučitelnost

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-13-15_Elektromagnetické stínění-3 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh:Elektromagnetická slučitelnost Ročník: III. Datum tvorby: 10.1.2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 STÍNĚNÍ KOAXIÁLNÍCH KABELŮ Stínění koaxiálního kabelu potlačeje vliv vnějších rušivých polí na přenášené užitečné signály. Zabraňuje nežádoucímu vyzařování rušivých elektromagnetických signálů do jeho vnějšího okolí. Základním pojmem elektromagnetického stínění koaxiálních kabelů je tzv. povrchová vazební (přenosová) impedance. Vazební impedance ZT je silně kmitočtově závislá.

4 Vysoce kvalitní tuhé a polotuhé koaxiální kabely používané zejména na velmi vysokých kmitočtech jsou řešeny kompaktním stínícím pláštěm. Dále se používají koaxiální kabely s pleteným stínicím pláštěm. Vnější rušivé pole zde proniká „oky“ pleteného pláště do vnitřního systému kabelu a indukuje zde rušivé napětí. Rušení které vzniká, je tím vyšší, čím „řidší“ je pletení stínicího pláště, příp. čím větší jsou „oka“ v něm.

5 K dosažení lepšího stínicího efektu se používají koaxiální kabely s dvojitým stíněním- tj. se dvěma stínicími plášti. Ty se zpravidla realizují tak, že se stíněný kabel zasune do kompaktní kovové trubky. Oba stínicí pláště jsou přitom vzájemně galvanicky spojeny buď na obou koncích kabelu nebo pouze na jednom konci. Vazební impedance je důležitá k posouzení stínění koaxiálních kabelů, ale také i koaxiálních konektorů a propojek.

6 Konektor musí zajistit, aby se při spojování pevně a precizně propojil. Elektricky „živé“ části konektoru musejí být velmi kvalitně izolovány od vnějšího kovového pláště konektoru. Celková konstrukce konektoru musí odolat všem podmínkám, tj. např. otřesům, korozi a kolísání teploty. Nesmí dojít k přenosu elektrostatických výbojů mezi obsluhující osobou a vnějším pláštěm konektoru do jeho vnitřního prostoru.

7 Pletením stínicího pláště koaxiálního kabelu může do vnitřního prostoru kabelu pronikat rovněž zbytkové elektrické pole. Z praxe je zřejmé, že stanovení hodnoty, příp. výpočet stínění, není jednoznačné, protože hodnota není určena jen vlastnostmi stínicího pláště, ale závisí i na vnějších podmínkách činnosti kabelu zejména na umístění.

8 Příklady provedení konektorů pro datové přenosy Anténní vidlice BNC konektor pro nf signál

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: článek „Elektromagnetická slučitelnost„ Ing. Ladislav Havlik, CSc. přednášky „ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA“ Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google