Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 6. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 6. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228."— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 6

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-16-09_Bezhotovostni-placení-6_Platebni-terminal Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: 01.06.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Bezhotovostní placení 6 ? Klíčová slova Platební terminál, postup při placení kartou

4 Základní pojmy Platební karta – karta, s jejíž pomocí lze platit za zboží a služby, vybírat hotovost v bankomatech, aj. služby Debetní platební karta – poskytnuta k běžnému účtu Kreditní platební karta – banka poskytuje možnost čerpat úvěr

5 Porovnání debetní a kreditní karty Debetní kartaKreditní karta Platíte svými vlastními penězi.Utrácíte peníze banky, půjčujete si je od ní. Platby kartou nebo připsání kapesného vidíte na výpise z účtu, který vám chodí každý měsíc z banky. Z banky vám chodí speciální výpis, prostřednictvím kterého můžete sledovat platby provedené touto kreditní kartou. Je to typ karty vhodný k platbám v obchodech i k výběru z bankomatu. Je to typ karty určený hlavně k platbám v obchodech, nikoliv k výběrům z bankomatu.

6 Popis jednotlivých prvků platební karty 1. Logo a název banky 2. Čip 3. Hologram 4. Číslo platební karty 5. Logo vydavatele karty 6. Platnost karty 7. Jméno držitele karty 8. Magnetický proužek 9. Podpis držitele kar ty

7 Popis platebního terminálu Platební terminál je zařízení zprostředkovávající elektronické platby mezi zákazníkem, obchodníkem a bankou Skládá se ze dvou částí: Terminál obchodníka – slouží k vložení karty zákazníka Terminál zákazníka – slouží mu k potvrzení platby a identifikaci karty (PIN)

8 Postup při placení kartou Prodavač si vezme kartu, zkontroluje Vloží kartu do terminálu podá vám zákaznickou část terminálu pro vložení PIN Kontrola částky, zboží Stiskne se enter/ok Tisk dokladu Nikdy nevydejte kartu obsluze, aby s ní odešla na místo, kde ji nemůžete kontrolovat !!!!!!

9 Praktická nevýhoda při placení kartou Placení kartou svádí k větším útratám. Platíte elektronickými penězi (na rozdíl od fyzických peněz, které držíte a vydáváte z ruky). !!!!!!

10 Praktické cvičení Myslíte, že je výhodnější používat k placení hotovost, nebo platební kartu? Zdůvodněte proč. Na co byste si měli dávat pozor při placení platební kartou?

11 Anotace: Prezentace obsahuje výklad problematiky srovnání platebních karet, bezpečnost používání, prvky platebních karet, jak platit kartou, platební terminál. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-107-7. ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-106-0. OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/02.0139. www.office.microsoft.com Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 6. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228."

Podobné prezentace


Reklamy Google