Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední."— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-15-07_ROZDĚLENÍ MATERIÁLŮ PODLE SMYČKY Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: 1.12.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Z hlediska plochy hysterezní smyčky dělíme materiály na magneticky měkké a na magneticky tvrdé. Magneticky měkké materiály mají malou koercitivní intenzitu, snadno se magnetují, mají malé ztráty při magnetizaci střídavým proudem. Plocha hysterezní smyčky je úměrná energii, kterou musíme dodat pro jeden magnetovaní cyklus. Magneticky tvrdé materiály se naopak těžko magnetizují a mají velkou koercitivní intenzitu a velkou remanentní indukci.

4 Magneticky měkký materiál, který má být stejnosměrně magnetován, má mít malou remanentní indukci B r, malou koercitivitu H c a velkou permeabilitu μ r. Nejpouživanejší magneticky měkký materiál je železo. Na magnetické vlastnosti železa má nejvetší vliv obsah uhlíku. Technicky čisté železo může mít běžné permeabilitu od 3500 do 4500. Čistota železa se ovšem projevuje i na jeho ceně, proto je velmi čisté železo určeno jen pro nejnáročnější účely.

5 Nejčastěji se používají tyto druhy magneticky měkkých materiálů: Šedá litina. Je to materiál pro méně náročné magnetické obvody. Obsahuje mnoho (až 3,5%) nečistot. Oceli. Jsou to základní magnetické materiály. Na jejich vlastnosti (i magnetické) má vliv hlavně uhlik (0,003 až 0,3%). Technicky čisté železo. K technicky čistému železu patří především: ocel arema (obvody relé). elektrolytické železo výroba železových jader. karbonylové železo výroba železových jader.

6 Magneticky tvrdé materiály se používají k výrobě trvalých magnetů. Výrobky z nich se zmagnetují v magnetickém poli velké intenzity a magnetický tok jimi prochází i bez dalšího působení vnějšího magnetického pole (zůstane trvale zmagnetovaný).

7 Magneticky tvrdé materiály mají mít velkou: -Koercivitu (H c v rozsahu 10 3 až 10 5 A.m -1 ) -Remanentní indukcí (B r v rozsahu 1 až 1,5 T) -Velkou hustotou energie. Hustota energie w m je energie magnetického pole v pracovní mezeře trvalého magnetu, připadající na jednotku objemu.

8 Nejsilnějším typem magnetů v současnosti s jsou neodymové magnety.Vyznačují se vynikajícími magnetickými vlastnostmi, jako je remanence a energetická hustota. Patří do skupiny magnetů založených na bázi vzácných zemin. Vyrábějí se lisováním v magnetickém poli a následným spékáním. Při vysoké vlhkosti vzduchu oxidují a proto se v závěrečné fázi výroby galvanizují.

9 Flexibilní magnety: Jedná se o magnetické materiály a produkty, které našly uplatnění zejména v reklamním průmyslu, skladovém hospodářství, při výrobě různých hraček, prezentačních předmětů a podobně. Jsou určeny pro rychlé uchycení různých dokumentů na firemních nástěnkách, kovových lištách, ale i ve výrobních provozech na umístění plakátů, rozpisů apod.

10 Tvrdé ferity: Jedná obsahují přibližně 80% oxidu železa a 20% oxidu baria (BaO6Fe 2 O 3 ) nebo stroncia (SrO6Fe 2 O 3 ). Tyto magnety jsou cenově příznivé. Tvarování se vykonává lisováním. Feritové magnety jsou tvrdé, křehké a choulostivé na rozbití. Jinak jsou odolné vůči vlivům počasí a neoxidují. Nejsou citlivé na odmagnetizování a za normálních podmínek si udržují permanentní magnetizmus.

11 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google