Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.01.01, význam a členění daní Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento učební materiál je výkladový a vysvětluje význam daní, jejich právní úpravu a rozděluje je na daně nepřímé a přímé.

3

4 Význam daní Smysl daní je dán samotným smyslem státu. Má-li stát poskytovat občanům i organizacím různé služby, které nelze provádět jen podnikatelským způsobem (např. zajišťovat bezpečnost občanů, obranu země, vzdělávání, údržbu a rozvoj měst a obcí, dotovat kulturu, zdravotnictví apod.), musí fyzické i právnické osoby za tyto služby platit formou placení daní. Prostřednictvím daní musí být ve státním rozpočtu soustředěny takové prostředky, které v potřebném rozsahu zabezpečí potřeby státu.

5 Členění daní V daňové soustavě ČR můžeme daně členit do dvou skupin: a) Nepřímé daně – jsou platby, které jsou vázány na jednotlivé druhy výrobků či služeb. Jsou součástí ceny a jejich skutečným poplatníkem jsou tedy koneční spotřebitelé. b) Přímé daně – mají bezprostřední vazbu na majetek či příjem FO či PO.

6 Nepřímé a přímé daně Nepřímé daně:  Daň z přidané hodnoty (DPH)  Spotřební daně - z uhlíkovodíkových paliv a maziv - z lihu a lihovin - z piva - z vína - z tabákových výrobků Přímé daně:  Daně z příjmu - fyzických osob - právnických osob  Majetkové daně - daň z nemovitých věcí - daň z nabytí nemovitých věcí - daň silniční

7 Právní úprava Každá z daní je upravena samostatným zákonem. Pouze daň z nabytí nemovitých věcí tzv. zákonným opatřením Senátu. Současná podoba daňové soustavy ČR platí od roku 1993. Tedy od vzniku samostatné České republiky. Každý ze zákonů byl v průběhu své platnosti mnohokrát upraven a změněn – tzv. novelizace zákona.

8 Otázky k opakování 1) Vysvětlete proč stát musí vybírat daně. 2) Od koho stát daně vybírá? 3) Do jakých dvou skupin lze daně rozdělit? 4) Které daně jsou součástí ceny zboží či služby a kdo je tedy jejich skutečným poplatníkem? 5) Od kdy platí současná podoba daňové soustavy? 6) Vysvětlete pojem novelizace zákona.

9 Použité zdroje Daňové zákony Podniková ekonomika 3 – Ing. Z. Novotný, Ing. V. Dyntarová, Ing. R. Kafková, Ing. P. Mikulášová, nakladatelství Moraviapress, 2001


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google