Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daně."— Transkript prezentace:

1 Daně

2 Daň povinná, zákonem určená nenávratná a neúčelová platba do státního rozpočtu. Je nenávratná = nezakládá nárok na žádné konkrétní plnění ze strany státu. jsou zákonem stanovená, povinná a nenávratná platba, kterou platí občané a podniky do státního rozpočtu.

3 Veřejný rozpočet § státní rozpočet § krajské rozpočty
§ rozpočty měst a obcí

4 Daně základní daňové principy: § daňová universalita – v daňovém zákoně musí být co nejméně výjimek § daňová neutralita – ke všem daňovým subjektům přistupovat stejně § daňová únosnost – daňové subjekt by měl být schopen zaplatit a nezruinovat se § daňová spravedlnost – daňové subjekty se stejným příjmem mají platit zhruba sejně, subjekty s vyššími příjmy mají platit více než subjekty s nižšími příjmy § daňová spravovatelnost – stát má být schopen administrativně zajistit výběr daní § daňová efektivnost – náklady na výběr příslušné daně by neměly být vyšší než daň samotná § daňová výnosnost – vybrané daně by měly pokrýt potřeby státu (odporuje si s daňovou únosností) § daňová pružnost – daně by měly být tvořeny tak, aby reagovaly na změny v ekonomice

5 PŘÍMÉ DANĚ Daň z příjmu § daň z příjmu FO § daň z příjmu PO
Daň majetková – platí se z majetku § dědická daň § darovací daň § daň z převodu nemovitostí § daň z nemovitostí § silniční daň Osvobození od daně bez podmínek jsou DNP, stipendium, dávky v nezaměstnanosti, starobní důchod (omezené) a rodičovský příspěvek.

6 NEPŘÍMÉ DANĚ jsou spojeny s prodejem zboží nebo služeb. Patří sem:
daň univerzální = DPH (daň z přidané hodnoty )

7 NEPŘÍMÉ DANĚ spotřební daně
(z uhlovodíkových paliv a maziv, z lihu a lihovin, z vína, z piva, z tabákových výrobků)

8 Státní rozpočet

9 Státní rozpočet finanční plán státu na jeden rok, kontroluje ho parlament, připravuje ho vláda.

10 Státní rozpočet vyrovnaný – příjmy jsou stejné jako výdaje
přebytkový – větší příjmy než výdaje schodkový – větší výdaje než příjmy

11 Mandatorní výdaje mandatorní výdaje – jsou takové výdaje, které stát musí bezpodmínečně vydat, aby vůbec státní celek mohl fungovat ( výplaty sociálního zabezpečení, důchody, dluhová služba atp. )

12 Zpracoval: J.Vídeňský http://www.zdechovice.cz/data/images/kd-2.jpg


Stáhnout ppt "Daně."

Podobné prezentace


Reklamy Google