Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že

2 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk CO UŽ UMÍME PŘIŘAĎ SPRÁVNÝ VZOREC KE VĚTĚ V1, protože V2. V1, ale V2. V1 a V2. V1 nebo V2. V1 ani V2. Když V1, tak V2. Venku svítí slunce, ale já jsem doma. Maminka odpoledne hraje volejbal nebo čte knihu. Těším se na duben, protože mám narozeniny. Jitka kreslí a Petr se na ni dívá. Když jsou prázdniny, tak je nejraději trávím u babičky a dědečka. Spolužákům neubližuji ani se jim nevysmívám.

3 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk NOVÁ LÁTKA VĚTA V SOUVĚTÍ SPOJUJEME:  SPOJKAMIa, i, nebo, když, že, ale, avšak, …  JINÝMI SPOJOVACÍMI VÝRAZY  VZTAŽNÝMI ZÁJMENY  VZTAŽNÝMI PŘÍSLOVCI kdo, co, jaký, který, … kde, kdy, kam, odkud, … PAMATUJ SI! UVOZOVACÍ VĚTA A PŘÍMÁ ŘEČ NETVOŘÍ SOUVĚTÍ. JDE POUZE O VOLNÉ SPOJENÍ VĚT.

4 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME SPOJ VĚTY JEDNODUCHÉ DO SOUVĚTÍ POMOCÍ VHODNÝCH SPOJOVACÍCH VÝRAZŮ – napiš jeho vzorec Pavel nepřišel do školy. Byl nemocen. _______________________________________________________ Tělo máme udržovat v dobré kondici. Měli bychom sportovat. _______________________________________________________ Celé Slunce je tvořeno plyny. Je žhavé. _______________________________________________________ Lidé na úpatí sopky nejsou klidní. Sopka často kouří. _______________________________________________________ V Egyptě leží území. Bylo donedávna zahaleno tajemstvím. _______________________________________________________

5 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME DOMYSLI SOUVĚTÍ PODLE SMYSLU A SPOJOVACÍCH VÝRAZŮ Dostal jsem knihu, která ______________________________. Byl to on, kdo _______________________________________. Hledal jsem informaci, kde ____________________________. Kde _____________________, který ____________________. Kdy _____________________, když _____________________. _________________________, avšak ____________________. _________________________, co _______________________.

6 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME DOPLŇTE NEÚPLNÁ SLOVA, VYHLEDEJTE SOUVĚTÍ A ZAPIŠTE JEJICH VZOREC Dinosauři před 65 m _ liony lety náhle _ mizel _. Možná ta nejzajímavější věc na dinosaurech není _ působ jejich života, ale _ působ jejich smrti. _ mizel _ _ cela náhle, v období, které mohlo trvat maximálně sto tisíc let, ale také jediný v _ kend. V současné chvíl _ nejsme schopni tu dobu určit přesněji, to je jeden z důvodů, proč se o v _ hynutí dinosaurů tak ohnivě debatuje. Když před 65 m _ liony let zm _ zel _ dinosauři, zm _ zel _ s nimi i dvě třetiny ostatních živočišných druhů na zem _. Pro některé organism _ byl stupeň v _ hynutí 98%. Když se ob _ v _ tak obrovský úhyn, dostane speciální náze _ - katastrofické v _ m _ rání.

7 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk a - and I like April because I have a birthday. Mum plays volleyball or she reads a book in the afternoon. The sun is shining but I am alone at home. když – when nebo – or ale – but že – that protože – because

8 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME PRÁCE VE SKUPINĚ: VYMYSLETE SPOLEČNĚ PŘÍBĚH, KTERÝ SE BUDE SKLÁDAT JEN ZE SOUVĚTÍ PŘÍBĚH BUDE OBSAHOVAT NEJMÉNĚ DESET VĚTNÝCH CELKŮ PŘÍBĚH OPRAVDU NESMÍ OBSAHOVAT VĚTU JEDNODUCHOU PŘÍBĚH BUDE SMYSLUPLNÝ PŘÍBĚH BUDE BEZ GRAMATICKÝCH CHYB KAŽDÉ SOUVĚTÍ DOPLŇTE JEHO VZORCEM

9 Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk POUŽITÉ ZDROJE http://office.microsoft.com/cs-cz


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že."

Podobné prezentace


Reklamy Google