Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_20_Syntaktický pravopis Autor Chňoupková Martina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_20_Syntaktický pravopis Autor Chňoupková Martina."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_20_Syntaktický pravopis Autor Chňoupková Martina

2 Mgr. Martina Chňoupková

3  shoda koncovek příčestí s podmětem a větná interpunkce, tedy jevy, které odrážejí větné vztahy

4 Dešťové kapky padal__ na zem. Erbenovy básně se mi velmi líbil__. Davy turistů se shromáždil__ před orlojem. Neshody mezi prezidenty obou států vedl__ k velkým sporům. Na poli už zasel__ všechnu kukuřici. Štěnátka se mi zdál__ velice roztomilá.Tácy ležel__ umyté na kuchyňské lince. Děti plakal__, protože se bál__. Rodiče koupil__ Petrovi autíčko, které si moc přál. Vyráběl__ stoly pouze na zakázku. Jablíčka už byl__ zralá. Všichni se díval__ s údivem na zatmění Slunce. Stovky posluchačů se při jeho výkladu velmi nudil__.

5  Mánesův obraz nás upoutal.  Plaché mládě před námi uteklo.  Host teprve přijel.  Dívka chodila bosa.  Dítě plakalo.  Kůň cválal po louce.  Koruna stromu se kymácela ve větru.  Útvar vojáků pochodoval v poli.  Zákazník nebyl spokojen.  Oko mě pálilo.  Mánesovy obrazy nás upoutaly.  Plachá mláďata před námi utekla.  Hosté teprve přijeli.  Dívky chodily bosy.  Děti plakaly.  Koně cválali po louce.  Koruny stromů se kymácely ve větru.  Útvary vojáků pochodovaly v poli.  Zákazníci nebyli spokojeni.  Oči mě pálily.

6  Den se pomalu krátil.  Sleď mi vůbec nechutnal.  Bacil způsobil vážné onemocnění.  Ledoborec plul po moři.  Horský nosič si musel odpočinout.  Nad loukou se třepetal papírový drak.  Dni (dny) se pomalu krátily. Dnové se pomalu krátili.  Sledi mi vůbec nechutnali. Sledě mi vůbec nechutnaly.  Bacili způsobili vážné onemocnění. Bacily způsobily…  Ledoborci pluli po moři. Ledoborce pluly po moři.  Horští nosiči si museli odpočinout.  Nad loukou se třepetali pestří draci.

7 Skřivani a sýkory vzlétly do výše. Hříbě a jeho matky se pásli na louce. Obě sestry i bratr byli společně na dovolené. Časopisy, ale i knihy leželi složené v přihrádkách. Pilot a jeho stroj vzlétli do výše. Koťata a štěně si hrála na dvorku. Petr a Pavel oslavily společně svůj svátek.

8  Před chvíli (přijít) děda a babička.  Děvčata (závodit) s chlapci.  V Brně (setkat se) Jana s Honzou.  Otec, matka i jejich dítě (jít) na výlet.  Skupinky lidí (postávat) na ulici.  Polsko a Slovensko (se dohodnout) na smlouvě.  Před chvílí přišli/přišel děda a babička.  Děvčata závodila s chlapci.  V Brně se setkali/y Jana s Honzou.  Otec, matka i jejich dítě šli na výlet.  Skupinky lidí postávaly na ulici.  Polsko a Slovensko se dohodly na smlouvě.

9 Balkón zdobily červené a růžové muškáty. Martine pověz mi všechno. Hrušeň rostoucí před oknem zasadil už pradědeček. V okolí sídliště postavili nové obchodní centrum. Pes je nejen nejlepší přítel člověka ale i velký závazek. Hrát poker to byla jeho vášeň. Vstal pomalu tiše s nechutí. Brrr ta voda je ale studená. Božena Němcová česká spisovatelka napsala mnoho knih. Čas strávený s blízkým člověkem je vzácný a nezapomenutelný.

10 Dívala jsem se na televizi ale vůbec jsem nevnímala co dávají jelikož jsem myslela na něco jiného. Koupila jsem si nové šaty a už se těším až si je obléknu. Slíbil mi že přijde a že se půjdeme podívat do ZOO. Dům který stojí na kopci se mi vůbec nelíbí. Pršelo a proto jsme zůstali doma abychom nenastydli. Kdybych nebyla doma zavolej mi. Určete počet vět v souvětích, proveďte jejich rozbor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_20_Syntaktický pravopis Autor Chňoupková Martina."

Podobné prezentace


Reklamy Google