Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík

2 H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný objem? Ne – objem peří bude mnohonásobně větší. Pokud chceme porovnávat, která ze dvou látek je těžší, musíme porovnávat hmotnosti stejných objemů obou látek, například krychliček o objemu 1 cm³. Je tedy těžší 1 cm³ peří nebo 1 cm³ železa. 1 cm³ železa je mnohonásobně těžší.

3 H USTOTA Dvě krychličky ze stejné látky o objemu 1 cm³, např. ze železa, mají stejnou hmotnost, 7,8 gramu. Ve fyzice říkáme že mají stejnou hustotu. Různé látky mají různou hustotu. Hustotu lze vypočítat: ρ = m : V hustota (čti ró) hmotnostobjem jednotka pro hustotu je g/cm³

4 V ZOROVÝ PŘÍKLAD Hliníková lžíce o objemu 5,5 cm³ má hmotnost 15 g. Urči hustotu hliníku. V = 5,5 cm³ m = 15 g ρ = ? (g/cm³) ρ = m : V ρ = 15 g : 5,5 cm³ ρ = 2,7 g/cm³ Hustota hliníku je 2,7 g/cm³.

5 M ĚŘENÍ VELIČIN PRO VÝPOČET HUSTOTY Z předchozích hodin již známe jak změřit hmotnost pomocí laboratorních vah – zjistíme tedy m. Zopakuj jak správně vážit na těchto vahách. Stejně tak můžeme zjistit V pevného tělesa. Popiš jak správně měřit objem pevného tělesa. Máme tedy vše potřebné pro výpočet hustoty - ρ = m:V

6 P ŘEVODY JEDNOTEK Poznali jsme základní jednotku: gram na krychlový centimetr, značka g/cm³ Existuje však ještě jedna jednotka kilogram na krychlový metr, značka kg/m³ Platí mezi nimi vztahy: 1 g/cm³ = 1000 kg/m³ 1 kg/m³ = 0,001g/cm³

7 V ÝPOČET HMOTNOSTI TĚLESA Můžeme určit hmotnost tělesa, aniž bychom ho vážili, když víme, z jaké je látky? Ano, pokud známe jeho objem a těleso je z jedné látky – tedy stejnorodé. Hmotnost stejnorodého tělesa lze vypočítat: m = ρV hmotnost stejnorodého tělesahustotaobjem tělesa (lze zjistit v tabulkách)

8 V ZOROVÝ PŘÍKLAD Betonový panel má objem 1,6 m³. Jaká je hmotnost betonového panelu? V = 1,6 m³ ρ = 2100 kg/m³ m = ? (kg) m = ρ V m = 2 100 kg/m³ 1,6 m³ m = 3 360 kg Betonový panel má hmotnost 3 360 kilogramů.


Stáhnout ppt "F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný."

Podobné prezentace


Reklamy Google