Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRAHA 14. 5. 2013 Jakub Orság Vendulka Kubíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRAHA 14. 5. 2013 Jakub Orság Vendulka Kubíčková."— Transkript prezentace:

1 PRAHA 14. 5. 2013 Jakub Orság Vendulka Kubíčková

2 Cesta do Prahy Do Prahy jsme jeli z Přerova vlakem, který se jmenoval Ex 590 Zlínský expres a jel 2 hod 55 min.

3 Praha hlavní nádra ž í Dojeli jsme do Prahy na hlavní nádraží. Bylo přesně 8:53.

4 Metro Po odchodu z nádraží jsme šli na metro. Mířili jsme na Malostranskou stanici.

5 Valdštejnská jízdárna Valdštejnská jízdárna je součástí sídla Senátu Parlamentu ČR, kterému patří areál Valdštejnského paláce, Valdštejnská zahrada, Kolovratský palác a Malý Fürstenberský palác.

6 Ve Valdštejnských zahradách můžete vidět: Krápníkovou stěnu. Dobrý pozorovatel může ve spleti krápníků objevit hlavy zvířat, těla hadů, obličeje různých tajemných bytostí, údajně i iluze tajných dveří a průchodů. Krápníková stěna

7 Staré zámecké schody Staré zámecké schody jsou veřejná komunikace, určená pouze pro pěší chodce, která spojuje městskou čtvrť Malá Strana s východní částí Pražského hradu. Je jich přesně 100.

8 Barbakán Barbakán byl sloužící k lepší obraně brány. Odtud vojáci stříleli z děla.

9

10 Hradní stráž

11 Muzeum hraček V budově Starého purkrabství na Pražském hradě je umístěna expozice hraček. Zde můžete vidět např. nejstarší Barbie a hračky našich babiček a dědečků.

12

13 Bazilika a klášter sv. Jiří Bazilika svatého Jiří se nachází v areálu Pražského hradu. Je postavena v Románském slohu. Bazilika stojí na náměstí sv. Jiří. V hlavní lodi jsou umístěny náhrobky členů knížecího rodu Přemyslovců.

14

15 Katedrála sv. Víta Katedrálu sv. Víta nechal postavit sám Karel IV. Jedná se o trojlodní gotickou katedrálu se třemi věžemi a sídelní kostel arcibiskupa pražského. Na stavbu katedrály si pozval Matyáše z Arrasu. Po jeho smrti si pozval Petra Parléř. Oba dva byli z Francie.

16 Zlatá ulička V této uličce bydleli vojáci a později služební z hradu.

17

18 Daliborka Daliborka je pevnostní věž postavená v roce 1496 za vlády Vladislava Jagellonského. Byla součástí hradního opevnění Pražského hradu a stojí na konci Zlaté uličky. Byl zde umučen Dalibor z Kozojed.

19 Vladislavský sál Vladislavský sál je největší slavnostní prostor středověké části Pražského hradu, součást Starého královského paláce. Byl postaven za panování Vladislava Jagellonského. V tomto sále jsou vystaveny korunovační klenoty. Vladislavský sál se využívá k významným státním ceremoniálům.

20 Korunovační klenoty Při příležitosti zvolení nového pana prezidenta, Miloše Zemana, se po pěti letech znovu vystavily.

21 Restaurace na Vikárce Do této restaurace chodil hrdina pověstí Svatopluka Čecha - maloměšťák pan Brouček, který se po návštěvě přesunul se do 15. st. a prožíval další příhody. Byla to i oblíbená restaurace pana Václava Havla.

22 Petřínská rozhledna Petřínská rozhledna je s výškou přes 63,5 metrů jedna z nejznámějších dominant Prahy. Její základna se nachází v nadmořské výšce 324 m n.m. v zahradě U rozhledny na temeni kopce Petřín na Malé Straně. Rozhledna byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891.

23 Zde jsme si doopravdy užili.

24 Petřín Lanovou dráhou jsme jeli, ale až na zpět. Vystoupili jsme na Malé Straně.

25 Malá Strana

26 Vltava Nejdelší řeka ČR. Na této řece je postaven Karlův most a dalších 36 mostů v Praze.

27 Karlův most Karlův most se jmenuje podle zakladatele Karla IV. Při stavbě se prý do malty přidávala vejce. Z Karlova mostu jsme viděli Čertovku.

28 Na Karlově mostě je mnoho soch. Na podstavci sochy Jana Nepomuckého, jsme pohladili pozlacené místo a doufáme, že nám nejznámější český světec donese štěstí.

29 Parníky a restaurace

30 Kampa Na Kampě bydlel Jan Werich. Lidé se sem chodí procházet, jsou tu lavičky a pěkný výhled na Vltavu.

31 Socha Karla IV.

32 Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí v Praze je podle mnoha turistů nejkrásnějším náměstím v Evropě. Turisté navštěvují toto náměstí hlavně kvůli Orloji, na kterém sledují pohybující se apoštoly.

33 Václavské náměstí Václavské náměstí (hovorově zvané také Václavák nebo původním označením Koňský trh) je pražské kulturní a obchodní centrum. Myslbekova jezdecká socha sv. Václava byla umístěna před budovu Národního muzea v roce 1913. Sv. Václav je ve společnosti dalších českých svatých patronů: sv. Ludmily, sv. Anežky České, sv. Prokopa a sv. Vojtěcha. „Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím.“

34 Zase doma Po Václavském náměstí jsme šli na hlavní nádraží a jeli jsme vlakem zpět do Přerova.

35 KonecKonecKonecKonec Tímhle naše cesta Prahou končí 


Stáhnout ppt "PRAHA 14. 5. 2013 Jakub Orság Vendulka Kubíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google